Hlavní obsah

Koalice zabíjí více afghánských civilistů, Obama se cítí odpovědný

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Počet civilistů zabitých americkými vojáky a silami NATO v Afghánistánu letos stoupl o 76 procent navzdory snahám snížit dopad sílících bojů na civilisty. Podle oficiálních statistik aliance mají spojenci na svědomí od ledna do dubna letošního roku celkem 90 civilistů, uvedla agentura Reuters. Americký prezident Barack Obama se za jejich smrt cítí osobně odpovědný.

Článek

"Když jsou civilní oběti, není to pro mne jen politický problém. Jsem za ně rozhodně odpovědný, stejně jako je odpovědný generál McChrystal za někoho, kdo je zabit a není na na bojišti," řekl Obama na středeční společné tiskové konferenci s afghánským prezidentem Hámidem Karzáím ve Washingtonu.

"Je to něco, co si musím nést a co musí nést každý, kdo se účastní operace. A my to nebereme na lehkou váhu. Nemám žádnou radost, když slyším o zabitých civilistech. Kvůli tomu jsem neusiloval o to být prezidentem," sdělil Obama.

Foto: Jim Young, Reuters

Prezidenti Afghánistánu a USA Hámid Karzáí a Barack Obama (vpravo) na tiskové konferenci ve Washingtonu

Spojené státy musejí podle něj udělat vše, aby se vojáci vyvarovali zabití někoho, kdo se neúčastní bitvy. „Kvůli nařízení snížit počet civilních obětí naši vojáci často vystavují sami sebe nebezpečí,“ řekl Obama a dodal ještě: „Váhají, jsou opatrní, když se rozhodují, jak postupovat. Podle rozkazu generála zejména v případech, kdy si nejsou jisti, ze kterého domu po nich stříleli, raději neútočí."

Americká armáda považuje snížení civilních obětí za klíčové pro úspěch ve válce. Potřebuje na svou stranu získat obyvatel, uvádí v loni vybrané strategii. [celá zpráva] Navíc jsou civilní oběti jedním ze sporů mezi USA a afghánskou vládou.

Jen v únoru zahynulo při náletu NATO 23 civilistů.[celá zpráva] Nárůst počtu civilních obětí ukazuje, jak je obtížně civilisty ochránit. Bojovníci Tálibánu se totiž často ukrývají právě mezi nimi. Velitelé ale uvádějí, že počet obětí je vyšší jen proto, že se značně zvýšila aktivita vojsk.

Boje na severu země

O intenzitě bojů svědčí, že ve středu v noci bylo v provincii Kundúz na severu země zabito 41 vzbouřenců. Oznámil to ve čtvrtek mluvčí tohoto severního regionu Lal Mohammad Ahmadzai: „Při operaci podporované americkými speciálními silami ve vesnicích Gul Bagh a Gur Tipa nedaleko města Kundúz padlo na 41 vzbouřenců z Tálibánu.“

Dodatečně ale byl počet mrtvých podle agentury Nová Čína redukován na 26. Vesničané uvádějí kolem dvou desítek obětí. Mezi zabitými byli i cizinci. Během několikahodinové operace se podařilo zajmout i velitele skupiny mullu Mohammada.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám