Hlavní obsah

KLDR zřejmě chystá čtvrtou zkoušku jaderné bomby

Právo, PUR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severní Korea může kolem 10. dubna uskutečnit raketový test, soudí jihokorejské úřady. Vyvozují to z dění kolem společného komplexu Kesong, kde se Kimův režim snaží donutit Jihokorejce k tomu, aby průmyslový park na sever od demilitarizovaného pásma opustili právě do 10. dubna.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un s vojáky

Článek

Jak uvedla v neděli DPA, ze 123 jihokorejských firem, které v Kesongu působí, jich už 13 přerušilo činnost. V zóně však k ránu zůstávalo 514 Jihokorejců včetně čtyř Číňanů.

KLDR uzavřela přístup ve středu, ale slíbila, že návrat domů umožní. [celá zpráva]

Jihokorejský list Čungang Ilbo se se spekulací, že se připravuje čtvrtý test jaderné bomby, v pondělí odvolal na vládního činitele ze Soulu. "V poslední době zaznamenáváme v jižním tunelu u Pchunggje pohyby lidské síly a vozidel," uvedl nejmenovaný činitel.

Jadernou zkoušku nevyloučil ani jihokorejský ministr pro sjednocení Ju U-ik.

Ambasády se zatím nestěhují

Soul vyhlásil „vojenskou pohotovost“, oznámila mluvčí prezidentského Modrého domu Kim Heng. Úřady berou v potaz i výzvu Pchjongjangu vůči ambasádám. Mají do 10. dubna předložit evakuační plány, jinak prý nemůže zaručit bezpečnost.

Jak řekl pro ČTK Karel Šrol z tiskového odboru MZV v Praze, ministerstvo počítá s třemi variantami: evakuací, přesunem na blíže neurčené bezpečnější místo a setrváním na místě.

V pondělí bude situaci řešit krizový štáb ministerstva zahraničí v Praze. Londýn, Paříž ani Berlín v neděli bezprostřední plány na odchod nehlásily. Britský ministr zahraničí William Hague pro BBC řekl, že mezinárodní partneři by měli zachovat rozvahu a nereagovat na výhrůžky Pchjongjangu.

Turisté jezdí dál

„To, co se děje, jsme už v historii často zažili. Je to režim, který musí ospravedlnit intenzivní militarizaci své společnosti," uvedl Hague.

Amanda Carrová, která pracuje pro britskou cestovní kancelář Koryo Tours, dostala podle CNN od ambasády pokyn, aby zájezdy nerušila. Severokorejští partneři podle ní pokračují v přijímání turistů.

Pentagon v noci na neděli odložil dlouho plánovaný test balistické střely. Washington tím chce předejít jakémukoli nedorozumění.

Reklama

Výběr článků

Načítám