Hlavní obsah

KLDR umístila novou raketu na odpalovací rampu

– Soul

Severní Korea začala s přípravami na start rakety dlouhého doletu, uvedla v pondělí jihokorejská tisková agentura Jonhap. Podle ní už KLDR začala umisťovat raketu na odpalovací rampu kosmodromu Sohae. Pchjongjang už dříve uvedl, že míní kosmickou raketu vypustit mezi 10. a 22. prosincem. Má vynést na oběžnou dráhu družici.

Foto: ČTK/AP

Vozidla pro přepravu prvního a druhého stupně rakety Unha-3 na satelitním snímku kosmodromu Sohae z konce listopadu.

Článek

Jonhap cituje nejmenovaného jihokorejského vládního představitele, který řekl: "Severní Korea instalovala na odpalovací rampě první stupeň rakety. To znamená, že zahájila proces vypuštění rakety dlouhého doletu."

K jeho vyjádření Jonhap dodala s odvoláním na zpravodajské a vojenské zdroje: "Bude trvat tři nebo čtyři dny, než Severní Korea vztyčí všechny tři stupně rakety dlouhého doletu."

Japonsko aktivuje antirakety 

Severní Korea od vypuštění rakety neustoupila, i když ji varovaly Čína a Rusko. Čínské ministerstvo zahraničí vyjádřilo naději, že „všechny zúčastněné strany budou těžit z míru a stability na Korejském poloostrově a všechny strany budou reagovat rozumně a vyhnou se zhoršování situace“. Moskva uvedla, že start rakety může být porušením rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která zakazuje Pchjongjangu vypouštění raket. "Naléhavě vyzýváme vládu, aby znovu zvážila rozhodnutí vypustit raketu," píše se ve vyjádření ruského ministerstva zahraničí.

Japonsko reagovalo na plán tím, že začalo aktivovat protiraketový systém Patriot a uvedlo své ozbrojené síly do pohotovosti. Japonská televize NHK oznámila, že loď s balistickými střelami (protiraketového systému Patriot) PAC-3 opustila japonskou námořní základnu a zamířila na jižní ostrov Okinawa.

Japonský ministr obrany Satoši Morimoto již v sobotu nařídil armádním složkám, aby se na start severokorejské rakety připravily. "Naše pozemní, námořní a letecké síly se nyní připravují k rozmístění vojáků na Okinawě, přes niž by raketa mohla přeletět," řekl agentuře AFP mluvčí japonského ministerstva obrany.

Ve vodách u metropole Tokia mají zase hlídkovat válečná plavidla vybavená systémem protivzdušné obrany Aegis, uvedla japonská média.

Foto: Bobby Yip , Reuters

Severokorejský voják u rakety Unha-3

KLDR uvedla, že družici vypustí na podobnou dráhu, na kterou se ji pokusila neúspěšně vypustit v dubnu. [celá zpráva]

KLDR se dosud satelit vypustit nepodařilo a nepovedlo se to ani Jižní Koreji.

Kosmický nosič Unha-3 je verzí rakety dlouhého doletu Tepodong-2, který se ještě nepodařilo úspěšně otestovat. Jeho dolet se odhaduje na 2200 kilometrů. Vypuštění Unha-3 je chápáno jako test Tepodongu-2, což však "Země jitřní svěžesti" popírá.

Reklama

Související články

Severní Korea testovala raketové motory

Analýza satelitních snímků severokorejského kosmodromu Sohae ukázala, že KLDR provedla nejméně dva testy raketových motorů. Uvedl to v pondělí...

Výběr článků

Načítám