Hlavní obsah

KLDR tvrdí, že zadržela jihokorejského špióna

Pchjongjang/Soul

Severní Korea oznámila, že zadržela jihokorejského špióna, který se snažil využít „nečestné živly” k destabilizaci severokorejského společenského systému. Informovala o tom ve čtvrtek oficiální severokorejská tisková agentura KCNA, kterou v pátek citovala agentura AFP. Jižní Korea to popírá.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Jihokorejská strážní budka a ostnatý drát u řeky Imdžin

Článek

KCNA oznámila, že severokorejské bezpečnostní síly zadržely agenta jihokorejské rozvědky před časem v Pchjongjangu. Mluvčí ministerstva státní bezpečnosti prohlásil, že zadržený muž se přiznal, že do Pchjongjangu přijel nelegálně přes třetí zemi.

„Prvotní šetření naznačuje, že prováděl špionáž proti KLDR a podvratné aktivity ze třetí země sousedící s KLDR po dobu téměř šesti let, přičemž se vydával za duchovního,“ dodala KCNA. Do země vstoupil, aby „shromáždil podvratné živly a využil je k podkopání stability společenského systému KLDR“, uvedla agentura.

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

V nezvykle rychlé reakci označila jihokorejská národní špionážní služba NIS tvrzení KLDR za nesmysl. „Podobná tvrzení jsou absurdní a naprosto nepodložená,“ řekl AFP nejmenovaný činitel NIS.

Reklama

Výběr článků

Načítám