Hlavní obsah

KLDR souhlasí s obnovením schůzek rozdělených rodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severní Korea souhlasila s obnovením schůzek rodin, které rozdělila válka v letech 1950 až 1953. Podobné setkání se neuskutečnilo už tři roky. Setkání se bude konat 19. září. Během války byly od svých rodin odloučeny milióny lidí.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Střežená oblast na severu Jižní Koreje

Článek

Setkání navrhla jihokorejská prezidentka před několika dny. KLDR souhlasila, že první schůzka se uskuteční během tradičního podzimního festivalu, který letos připadá na 19. září.

Pchjongjang navrhuje, aby se rodiny potkaly v severokorejském letovisku Kumgang v oblasti Diamantových hor. Vedení země přišlo rovněž s návrhem druhého setkání, tentokrát prostřednictvím videokonference 4. října, v den výročí summitu obou korejských zemí v roce 2007.

Po korejské válce zůstaly rozděleny milióny příbuzných. Poslední kolo setkání, při nichž se mohli někteří z nich pod záštitou Červeného kříže sejít, se konalo v roce 2010.

Obě země Korejského poloostrova jsou od skončení tříletého ozbrojeného konfliktu v roce 1953 fakticky stále ve válečném stavu. Tehdy bylo podepsáno pouze příměří.

Vztahy mezi oběma Korejemi se začaly v posledních dnech nepatrně zlepšovat. Tento týden ve středu se oba státy dohodly na znovuotevření společného průmyslového komplexu Kesong, který byl uzavřen v dubnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám