Hlavní obsah

KLDR ruší horké linky s Jihem, mluví o vyhlášení války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Severní Korea vyhostí všechny Jihokorejce a zmrazí veškerá jihokorejská aktiva ve společně provozovaném průmyslovém komplexu Kesong. Pchjongjang tak podle agentury AP reagoval na rozhodnutí Soulu nepodílet se dál na provozu průmyslové zóny. Pchjongjang tento krok zároveň označil za „nebezpečné vyhlášení války“.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Protest proti KLDR v jihokorejském Soulu

Článek

Zóna Kesong ležící na severokorejském území byla podle severokorejské agentury KCNA vyhlášena oblastí pod vojenskou kontrolou. K deportaci Jihokorejců by mělo dojít okamžitě.

AP k tomu poznamenala, že jde o „agresivní odpověď“ severu na nedávné rozhodnutí Jižní Koreje pozastavit provoz v symbolu někdejší mezikorejské spolupráce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Soul tím odpověděl na nedávnou jadernou zkoušku a odpálení balistické rakety Severní Koreou.

Ostrá slova

Zatím není jasné, co přesně se stalo s několika stovkami Jihokorejců, kteří aktuálně v Kesongu jsou.

Kromě slov o „nebezpečném vyhlášení války“ Pchjongjang mluví i o „ohlášení konce životně důležitého spojení mezi Severem a Jihem“.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Vyhrocená rétorika je podle AP sice v případě KLDR běžná, tentokrát ale země podle všeho slova podepře i ráznými činy.

Ostrými výrazy Pchjongjang nešetřil ani na adresu jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje. Označil ji za „sprostou ženu, která vyvolává konfrontaci“ a kterou ovládá její „americký šéf“.

V průmyslovém komplexu Kesong pracovalo ve zhruba 120 jihokorejských továrnách více než 50 tisíc Severokorejců. Komplex převážně financovala Jižní Korea.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

KLDR začátkem ledna provedla jaderný test a první únorovou neděli vystřelila balistickou raketu, která vynesla na oběžnou dráhu dva objekty. Mezinárodní společenství to považuje za skrytý test mezikontinentální střely. OSN to označila za „neodpustitelnou provokaci“. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám