Hlavní obsah

KLDR pracuje na obnovení atomového reaktoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PCHJONGJANG

Severní Korea začala pracovat na obnovení jaderného reaktoru v komplexu Jongbjon, který před několika měsíci na základě mezinárodních dohod částečně demontovala. Podle pozorovatelů jde zatím spíše o symbolické gesto, kterým KLDR protestuje proti tomu, že ji Spojené státy dosud nevyškrtly z takzvané "osy zla".

Foto: Nová Čína, Reuters

Komplex v v Jongbjonu před likvidací chladící věže

Článek

Severní Korea začala s demontáží komplexu loni v listopadu. Stalo se to na základě mezinárodních dohod, které slibují KLDR politické ústupky a hospodářskou pomoc výměnou za ukončení jaderného programu.

Již koncem srpna Severní Korea oznámila, že zastavuje demontáž svých jaderných zařízení. Současné počínání Severokorejců souvisí s neochotou USA vymazat KLDR ze seznamu zemí podporujících terorismus, pro který se vžil termín "osa zla". Washington však trvá na tom, že KLDR musí nejdříve odstavit veškerá svá jaderná zařízení.

Město Jongbjon se nachází asi 100 kilometrů severně od Pchjongjangu v provincii Pchjonan pukto. V přísně střeženém komplexu otevřeném v roce 1964 je soustředěno několik jaderných provozů.

Jaderný program KLDR

2002 - Severní Korea upustila od předchozí dohody poté, co ji USA obviňují z tajného obohacování uranu, který prováděla od roku 1994.

2003 -  Zahájeny šestistranné rozhovory o jaderném programu KLDR za účasti Severní Koreje, Jižní Koreje, Číny, Japonska, Ruska a USA. Během rozhovorů KLDR Američanům oznámila, že má už šest jaderných pum. 

Říjen 2006 - KLDR poprvé otestovala jadernou zbraň. USA pochybovaly o úspěšnosti testu.

Únor 2007 - Pchjongjang slíbil ukončit atomové aktivity výměnou za hospodářskou pomoc.

Červenec 2007 - Režim uzavírá reaktor v Jongbjonu a dovoluje k němu přístup expertům z Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Červen 2008 - KLDR předává přes Čínu Američanům podrobnosti o programu. Poté zničila chladící věž jaderné elektrárny v Jongbjonu.

Leden 2009 - KLDR oznámila, že si zachová své jaderné zbraně tak dlouho, dokud Spojené státy budou vlastním jaderným arzenálem podporovat Jižní Koreu.

Duben 2009 - Severní Korea vypustila raketu dlouhého doletu, která měla vynést satelit. Následují sankce ze strany OSN. 

Květen 2009 - Druhý jaderný test KLDR. Nálož byla silnější než první. 

Realizace dohod z loňských šestistranných rozhovorů, kterých se vedle KLDR zúčastnila ještě Jižní Korea, USA, Čína, Japonsko a Rusko se proto znovu odkládá i přesto, že v červnu došlo v Jongbjonu ke zbourání chladící věže, což pozorovatelé označovali za vstřícné gesto ze strany severokorejského režimu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám