Hlavní obsah

KLDR odpálila další raketu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severní Korea vystřelila v pondělí ráno místního času nejméně jednu střelu ze svého východního pobřeží. Uvedla to jihokorejská armáda, podle které to byla zřejmě střela krátkého doletu odvozená z rakety typu Scud, napsala agentura Jonhap.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Jihokorejci sledují zprávy o posledním raketovém testu KLDR.

Článek

Střela byla podle tiskového  štábu vypálena v 5.39 ze střelnice u města Wonsan na východním pobřeží Severní Koreje

„Vzdálenost letu činila kolem 450 km, apogeum bylo asi 120 km,” řekl mluvčí jihokorejského spojeného štábu Ro Če-čchon.

„V tento moment předpokládáme, že byla nejméně jedna, ale analýza přesného počtu pokračuje,“ dodal.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Žádná hrozba pro USA

Test zaznamenali i Američané. „Velitelství systému severoamerické protivzdušné obrany NORAD dospělo k závěru, že test nepředstavoval hrozbu pro Severní Ameriku,“ uvedlo v prohlášení velitelství na Havaji a zdůraznilo, že USA stojí za závazkem zajistit bezpečnost Korejské republiky a Japonska.

Odsouzení testu 

Japonsko oznámilo, že střela spadla do japonské výlučné hospodářské zóny. Proti testu se ohradilo. Tyto testy jsou velmi problematické kvůli bezpečnosti lodí a letecké přepravy a je jasné, že porušují rezoluci Rady bezpečnosti OSN, uvedl mluvčí japonské vlády Jošihide Suga.

Foto: Meika Fujio, ČTK/AP

Japonci v Osace sledují zprávy o severokorejském raketovém testu

„Pokračující provokace Severní Koreje budou jen prohlubovat její izolaci a bude čelit silnější odvetě naší armády,“ varoval jihokorejský štáb. Zmínil, že test je jasným porušením rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Podobně se vyjádřilo i jihokorejské ministerstvo zahraničí: „Vláda nebude tolerovat žádný druh provokací. Sever by měl hned skončit se všemi provokacemi a vydat se tak rychle, jak to jen jde, směrem k denuklearizaci.“

Balistickou raketu KLDR naposledy testovala 21. května. Test označila za úspěšný s tím, že cílem bylo ověřit schopnost střely nést velkou jadernou hlavici. V neděli pak uvedla, že provedla test nového systému protivzdušné obrany. Na zkoušku dohlížel osobně vůdce KLDR Kim Čong-un.

Reklama

Výběr článků

Načítám