Hlavní obsah

KLDR odpálila další dvě rakety

Soul
Aktualizováno

Severní Korea ve středu odpálila dvě balistické rakety krátkého doletu do vod u svého východního pobřeží. Udělala to den poté, co Jižní Korea odmítla návrhy Pchjongjangu na zmírnění napětí včetně zrušení každoročního cvičení Jižní Koreje a USA.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Jihokorejci sledují v televizi zprávu o předchozím testu severokorejských raket.

Článek

Rakety o ráži 300 mm byly odpáleny z vícehlavňového odpalovacího zařízení KN-09 ze střelnice ležící východně od města Wonsanu u pobřeží Japonského moře. Jedna byla vystřelena severovýchodním směrem v 6:50 místního času, druhá kolem osmé, napsala jihokorejská agentura Jonhap.

„Letěly nějakých 180 km a zdá se, že dopadly do severokorejských teritoriálních vod a ne do mezinárodních vod,” uvedlo jihokorejský generální štáb.

Zatím není jasné, zda KLDR předem varovala letadla a lodě.

Střely představují hrozbu pro Jižní Koreu, v jejich dosahu je Soul.

Test byl proveden den před návštěvou čínského prezidenta Sia Ťin-pchinga v Jižní Koreji, kde se setká s prezidentkou Pak Kun-hje.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Severní Korea testuje rakety pravidelně navzdory zákazu, který vydala Rada bezpečnosti OSN. Koncem června, 26. a 29., provedla několik testů raket krátkého doletu, zřejmě typu Scud-C. Odpáleny byl ze stejného odpalovacího zařízení. Tehdy Severní Korea uvedla, že šlo o test nově vyvinuté řízené střely, která je přesnější. Test sledoval vůdce Kim Čong-un   [celá zpráva]

Letos v březnu vyzkoušela i rakety středního doletu Rodong, které mohou být teoreticky vybaveny jadernými hlavicemi. Při doletu až 1300 kilometrů mohou zasáhnout Tokio a klíčové americké základny v Japonsku. [celá zpráva]

Březnové raketové testy KLDR byly vnímány jako reakce na společné vojenské cvičení Jižní Koreje a Spojených států, které KLDR označuje za nácvik k invazi a na něž každoročně odpovídá sérií různých provokací.

Reklama

Výběr článků

Načítám