Hlavní obsah

KLDR odpálila balistickou raketu, údajně neúspěšně

Aktualizováno

Severní Korea v pátek SELČ v oblasti severně od Pchjongjangu odpálila balistickou raketu. Informovala o tom bez podrobností jihokorejská tisková agentura Jonhap s odkazem na armádní zdroj. Zkouška však podle ní nebyla úspěšná.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Jihokorejci v Soulu na nádraží sledují zpravodajství o vypálení rakety severního souseda.

Článek

„Severní Korea odpálila neznámou raketu v oblasti Bukchang v provincii Pchjongjang,“ uvedl zdroj z jihokorejské armády.

Představitel americké vlády řekl stanici ABC News, že šlo o raketu středního doletu, která se rozpadla několik minut po startu a dopadla do Japonského moře.

Podle něj šlo o nový typ rakety, který už Severní Korea tento měsíc testovala dvakrát.

CNN s odvoláním na vládní zdroj uvedla, že šlo patrně o raketu středního doletu typu KN-17. Stanice spočítala, že od nástupu Donalda Trumpa o funkce šlo o devátý test rakety.

Mluvčí americké armády uvedl, že raketa neopustila severokorejské území a pro USA nepředstavovala hrozbu.

"Svým raketovým testem, byť neúspěšným, projevila Severní Korea neúctu k přáním Číny a jejího váženého prezidenta (Si Ťin-pchinga). To je špatné," napsal Trump na Twitteru. Peking dal v posledních dnech najevo sílící kritiku na adresu Pchjongjangu a podle amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona Čína KLDR pohrozila, že za provedení jaderné zkoušky uvalí na severokorejský režim jednostranné sankce.

Za nepřijatelnou označil severokorejskou zkoušku i japonský premiér Šinzó Abe.

„Provokace před volbami”

Představitel americké vlády v sobotu řekl Reuters, že nejnovější test by mohl urychlit přijetí nových jednostranných ekonomických sankcí USA vůči KLDR. Trumpova administrativa podle tohoto zdroje čekala "nějakou severokorejskou provokaci" před jihokorejskými prezidentskými volbami, které se budou konat 9. května.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na soutěži posádek tanků

Severní Korea zkouškami balistických střel opakovaně porušuje rezoluci Rady bezpečnosti Spojených národů. Uskutečnila dělostřelecké cvičení a ze satelitních snímků je patrné, že se zřejmě chystá na další jaderný test.

Balistické střely, které by mohly být brzy schopné nést jaderné hlavice, znepokojují Spojené státy a jejich spojence. Jižní Korea je navíc přímo ohrožena dělostřelectvem, které je rozmístěno podél hranice. [celá zpráva]

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Letadlová loď USS Carl Vinson u pobřeží Nagasaki

Podle amerického armádního velitele pro oblast Pacifiku Harryho B. Harrise KLDR usilovně pracuje na tom, aby získala možnost ostřelovat Spojené státy, Austrálii a Jižní Koreu. „Kim Čong-un dosahuje pokroku a všechny národy by to měly brát vážně, protože jeho rakety míří všemi směry,“ varoval Harris. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám