Hlavní obsah

KLDR odložila setkání rodin rozdělených Korejskou válkou

Severní Korea odložila na neurčito další plánované setkání příslušníků rodin rozdělených Korejskou válkou. Zdůvodnila to napětím s Jižní Koreou. Setkání měla být zahájena ve středu.

Foto: ČTK/AP

Severokorejská vojenská hlídka

Článek

"Setkání odloučených rodin a příbuzných mezi Severem a Jihem bude odloženo, dokud nenastane normální atmosféra, v níž může být veden dialog a vyjednávání," oznámila příslušná severokorejská komise podle agentury Reuters.

Po korejské válce zůstaly rozděleny milióny příbuzných. První setkání, při nichž se mohli někteří z nich pod záštitou Červeného kříže sejít, se konalo v roce 1985. Po patnáctileté přestávce pak obě Koreje v letech 2000 až 2010 zorganizovaly 18 schůzek, které umožnily osobní setkání 3829 rodin a setkání 557 rodin prostřednictvím videokonference.

Obě země Korejského poloostrova jsou od skončení tříletého ozbrojeného konfliktu v roce 1953 fakticky stále ve válečném stavu. Tehdy bylo podepsáno pouze příměří, které je dosud v platnosti. Vztahy mezi oběma Korejemi se po krizi z jara letošního roku začaly v posledních dnech nepatrně zlepšovat. Oba státy se mimo jiné dohodly na znovuotevření společného průmyslového komplexu Kesong, který byl uzavřen v dubnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám