Hlavní obsah

KLDR nasadila k oznámení jaderného testu moderátorskou hvězdu

Pchjongjang

Severokorejský režim využil k oznámení o svém dosud nejsilnějším jaderném výbuchu nejoblíbenější televizní hlasatelku v zemi. Zhruba sedmdesátiletá Ri Čchun-hi lidu vždy oznamuje přelomové události. Do služby ji Pchjongjang v pátek povolal i přesto, že už je čtyři roky v důchodu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ri Čchun-hi oznamuje, že KLDR provedla další jaderný test (video je v korejštině)Video: Reuters

 
Článek

Ri se ve zvláštním vysílání korejské státní televize objevila hodinu po poledni místního času, tedy až několik hodin poté, co o nové jaderné zkoušce KLDR informovala Jižní Korea.

Vystoupení hlasatelky trvalo tři minuty a začalo po filmu o životě vůdce Kim Čong-una.

Severokorejcům, kteří ji měli možnost sledovat i na velkoplošných obrazovkách v ulicích hlavního města Pchjongjangu, oznámila, že režim od nynějška umí namontovat jadernou hlavici na balistickou raketu a je s ním připraven „vést proti nepřátelům protiúder“.

Foto: Kyodo, Reuters

Televizní hlasatelka Ri Čchun-hi oznamuje Severokorejcům a světu, že KLDR odpálila další jadernou bombu.

„Standardizace jaderné hlavice umožní Korejské lidově demokratické republice vyrábět paletu menších, lehčích a rozličných jaderných hlavic vyšší útočné síly,“ pronesla penzionovaná moderátorská hvězda v tradičním oděvu hanbok růžovo-černé barvy, která měla podtrhnout slavnostní ráz události.

Jednou křičí, jindy pláče

„Přijmeme další opatření na posílení státních jaderných sil, co se týče jejich kvality i množství, abychom zajistili důstojnost a právo na existenci Korejské lidově demokratické republiky i skutečný mír proti sílícím americkým hrozbám jadernou válkou,“ varovala dále Ri.

Severokorejci ji adorují kvůli jejímu procítěnému projevu. Ri při často dlouhých monolozích neváhá střídat slavnostní přednes s výkřiky, pláčem nebo úsměvy. A pokud tlumočí vůdcův vzkaz, hovoří úsečným, panovačným tónem.

Proto s požehnáním úřadů již několik desítek let oznamuje Severokorejcům všechny důležité zprávy včetně těch nejzávažnějších, jako byla úmrtí obou předchozích vůdců Kim Ir-sena a Kim Čong-ila.

Koncem ledna 2012 Ri odešla do důchodu, přesto byla od té doby opakovaně povolána zpět do služby. Například když počátkem roku Severokorejci vynesli svou první družici na oběžnou dráhu.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

O jejím soukromém životě se toho moc neví. Ri však žije v hlavním městě Pchjongjangu a údajně si na rozdíl od statisíců hladovějících Severokorejců často dopřává návštěvu restaurace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám