Hlavní obsah

KLDR možná aktivuje svůj reaktor, Rusko se bojí jaderné katastrofy

Washington
Aktualizováno

Severní Korea se zřejmě snaží znovu uvést do provozu dosud zakonzervovaný reaktor schopný produkovat plutonium pro zbraně. Uvedla to ve středu agentura AP s odvoláním na výzkumný institut na známé americké Škole pokročilých mezinárodních studií Johnse Hopkinse. Ruská agentura Interfax však s odvoláním na diplomatický zdroj informovala, že reaktor je v „příšerném stavu” a může hrozit katastrofa.

Článek

Pokud by se závěry amerických vědců potvrdily, vyvolalo by to nové obavy ze severokorejského jaderného programu. Pětimegawattový reaktor v jaderném komplexu Jongbjon zavřela KLDR v rámci odzbrojovací dohody, ale v dubnu uvedla, že jej opět hodlá spustit.

Bez přístupu k reaktoru není možné s jistotou potvrdit, že opět funguje, uvádí analýza Americko-korejského institutu. Podle ní ale snímek z komerčního satelitu pořízený 31. srpna ukazuje páru stoupající z budovy, ve které jsou parní turbíny a generátory poháněné teplem z reaktoru.

Reaktor může produkovat plutonium pro jaderné zbraně. Již 28. srpna oznámila Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), že Severní Korea provádí v jaderném komplexu Jongbjon stavební práce.

Podle odborníků by nyní trvalo zhruba půl roku uvést reaktor znovu do chodu, pokud ovšem během odstávky neutrpěl větší škody.

Rusko se obává nehody

Rusko obnova provozu v Jongbjonu také znepokojuje, ale z jiného důvodu. Reaktor je podle zdroje citovaného agenturou Interfax v „příšerném stavu” a hrozí „jaderná katastrofa”.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Severokorejci provolávali slávu vůdci Kimovi.

Foto: Profimedia.cz

"Naše hlavní znepokojení souvisí s naprosto pravděpodobnými technickými důsledky. Reaktor je v příšerném stavu, jde o konstrukci na úrovni 50. let minulého století," varoval diplomat.

Reklama

Výběr článků

Načítám