Hlavní obsah

KLDR je připravená vypustit raketu, vystrašené aerolinky odklánějí lety

Moskva/Pchjongjang

Severní Korea v úterý oznámila, že dokončila veškeré přípravy ke startu rakety, která má mezi 12. a 16. dubnem vynést na oběžnou dráhu satelit. Plán nově odsoudilo i Rusko, které jej označilo za porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN, jež zakazuje Pchjongjangu testy raket dlouhého doletu. Letecké společnosti v oblasti v obavách ze selhání rakety oznámily odklon některých svých letů.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Jang Myong Jin, ředitel kosmického střediska, ukazuje plán startu rakety Unha-3.

Článek

"Považujeme rozhodnutí Pchjongjangu vypustit družici za příklad ignorace rezolucí RB OSN," citovala agentura RIA Novosti mluvčího ruského ministerstva zahraničí Alexandra Lukaševiče. "Je nutné hledat politicko-diplomatické řešení této krize," dodal.

Rezoluce 1874 RB OSN stanovuje, že Pchjongjang "se vzdá všech startů s využitím technologie balistických raket, ať už se jedná o rakety s vojenskými či mírovými účely".

Naopak Čína vyzvala, aby všichni zachovali klid a neeskalovali napětí na korejském poloostrově, uvedla BBC.

KLDR informovala, že již zcela dokončila přípravy na start rakety a ještě dnes by měla být na raketu připevněna družice. "Předpokládáme, že montáž bude dokončena ještě dnes," řekl na tiskové konferenci představitel severokorejského výboru vesmírných technologií Rju Kum-čol.

Tři asijské aerolinky - Phillipine Airlines a japonské JAL a ANA  - oznámily, že změní trasy svých letů, aby je raketa neohrozila, kdyby selhala. Týkají se to letů do Manily do Tokia, Singapuru a Jakarty.

Třicet metrů dlouhá raketa Unha-3, která satelit ponese, je již na rampě na základně, která se nachází asi 50 kilometrů od čínské hranice. Družice, jež se bude pohybovat ve výšce 500 kilometrů nad Zemí, bude mít podle Pchjongjangu za úkol získávat informace o úrodě, lesním bohatství a přírodních zdrojích KLDR.

Kvůli startu aktivovalo Japonsko svou protiraketovou obranu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám