Hlavní obsah

KLDR hrozí kvůli vojenskému cvičení svatou válkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komunistická KLDR znovu stupňuje napětí na Korejském poloostrově. V předvečer zahájení vojenského cvičení Jižní Koreji a USA severokorejský režim varoval, že může svým jaderným arzenálem zahájit odstrašující "svatou válku". Americká administrativa opáčila, že se nehodlá nechat vtáhnout byť do války slov.

Článek

Pchjongjang varoval, že jeho jihokorejský soused spolu s Američany vojenským cvičením záměrně vyostřuje vztahy mezi oběma zeměmi. Manévrů se má zúčastnit kolem 8 000 vojáků, stovka letadel a několik desítek vojenských plavidel.

Cvičení se příliš nezamlouvá ani Číně, podle níž podobné akce prohlubují napětí v regionu.

"Nemáme zájem o slovní válku se Severní Koreou. Co od KLDR potřebujeme, je méně provokativních slov a více konstruktivního postupu," opáčil na rétoriku KLDR mluvčí amerického ministerstva zahraničí Philip Crowley.

Vztahy obou korejských sousedů jsou vyhrocené dlouhodobě. Letos je ještě zhoršil incident, při němž byla potopena v březnu potopena jihokorejská  válečná loď. Na palubě tehdy zahynulo 46 námořníků. [celá zpráva]

Vyšetřovatelé následně došli k závěru, že za potopením stojí torpédo vypálené ze severokorejské ponorky. KLDR to odmítla.

Reklama

Související články

KLDR pohrozila jaderným útokem

Severní Korea v pátek pohrozila svému jižnímu sousedovi a Spojeným státům jaderným útokem. Reagovala tak na zprávy o plánu USA a Jižní Koreje na destabilizaci...

Korejskou loď potopilo torpédo

Podle člena mezinárodního vyšetřovacího týmu byly mezi troskami potopené jihokorejské fregaty Čchonan nalezeny úlomky torpéda. Uvedly to ve čtvrtek tiskové...

Výběr článků

Načítám