Hlavní obsah

KLDR čekají nové sankce, dohodly se na nich USA a Čína

New York

Spojené státy a Čína se dohodly na textu rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která rozšiřuje sankce proti KLDR za nedávný jaderný test. Oznámila to ve středu v noci agentura Reuters s odvoláním na diplomatické zdroje.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na koncertě k 70. výročí založení korejské lidové armády

Článek

Rezoluce odsuzující lednový jaderný test je podle diplomatů „obsažná a dlouhá”. Při jednání amerických a čínských diplomatů se podařilo vyřešit řadu sporných bodů tak, aby dokument mohl být předložen k hlasování.

Washington požadoval, aby rezoluce blokovala přístup severokorejských plavidel do mezinárodních přístavů. Žádal rovněž, aby severokorejské banky neměly možnost využívat mezinárodní finanční systém. Zda Peking tyto požadavky přijal, diplomatické zdroje neuvádějí.

KLDR je vystavena sankcím už od roku 2006, kdy Pchjongjang provedl první jaderný test. Zahrnují embargo na dodávky zbraní, zakázán je také dovoz a vývoz jaderné a raketové technologie. Do Severní Koreje se rovněž nesmí vyvážet luxusní zboží.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Lednový test, který Pchjongjang označil za zkoušku vodíkové bomby, odsoudily i Čína a Rusko, které KLDR považuje za své spojence.

Reklama

Výběr článků

Načítám