Hlavní obsah

Kim vyměnil polovinu lidí v čele KLDR, aby si upevnil post

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severokorejský vůdce Kim Čong-un podle zprávy jihokorejského ministerstva pro sjednocení vyměnil téměř polovinu oficiálních činitelů zastávajících klíčové posty v zemi, aby posílil vlastní kontrolu nad uzavřeným komunistickým státem.

Foto: KCNA, Reuters

Kim Čong-un při projevu

Článek

Podle zprávy citované AFP Kim Čong-un vyměnil 97 z 218 armádních, stranických a vládních činitelů od prosince 2011, kdy po svém zesnulém otci Kim Čong-ilovi převzal vedení země. Často podle zprávy použil praktiku „degradace a vrácení na původní post“ v armádě, aby posílil kontrolu nad ozbrojenými silami.

„To znamená, že Kim úspěšně dokončil dynastické převzetí moci, a to rychleji, než se čekalo,“ řekl AFP Jang Mu-čin, profesor Soulské univerzity severokorejských studií. Kim podle jeho slov nahradil staré představitele jmenované jeho otcem relativně mladšími osobami, které jsou mu loajální.

Foto: , ČTK/AP

Na stavbě se intenzivně pracuje.

Jihokorejská rozvědka zároveň zveřejnila vlastní zprávu, podle níž Kim zesílil snahy o vybudování vlastního kultu osobnosti. Přestože země strádá chronickým nedostatkem potravin, utratil 300 miliónů dolarů na budování staveb pro sport a volný čas v čele s nákladným lyžařským střediskem se sto kilometry tras, lanovkami a heliportem. [celá zpráva]

Jihokorejská zpráva považuje výměny za posílení Kimovy moci, i když se spekulovalo i o možnosti, že Kim nedrží skutečnou moc, protože je příliš mladý a nemá ještě dost silnou pozici, a zemi vládne klika okolo něj.

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Rodina Kimů vládne KLDR více než šest desetiletí. První v řadě byl zakladatel komunistické Severní Koreje Kim Ir-sen, po něm převzal vládu jeho syn Kim Čong-il a po něm nastoupil jeho nejmladší syn a Kim Ir-senův vnuk Kim Čong-un.

Reklama

Výběr článků

Načítám