Hlavní obsah

Severokorejci finišují se stavbou prvního lyžařského střediska

– Pchjongjang
Novinky, rei

Ačkoliv Švýcaři zrušili plánovaný prodej vleků a lanovek do Severní Koreje, výstavba prvního lyžařského areálu v KLDR pokračuje. Ve středisku má být ve čtvrtek oficiálně otevřeno a letos se v něm rozjedou první tři vleky, informovala agentura AP, která také zveřejnila fotografie ze stavby pořízené před třemi týdny.

Foto: , ČTK/AP

Článek

Plánovaný prodej zařízení za 7,7 miliónu dolarů zatrhla minulý měsíc soukromé firmě švýcarská vláda a Severokorejce podle AP odmítli také francouzští a rakouští výrobci.

Foto: , ČTK/AP

Na stavbě se intenzivně pracuje.

Vláda v Pchjongjangu označila rozhodnutí Švýcarů za „závažné porušení lidských práv, které politizuje sport a je diskriminačním krokem vůči Korejcům. Podle vůdce KLDR je to škoda, s níž si ale Severokorejci poradí. „Umíme vyrobit jaderné zbraně a rakety, a tak můžeme postavit i lanovku,“ citovala Kima Čong-una AP.

Foto: David Guttenfelder, ČTK/AP

Stavební dělník nese kameny.

Foto: , ČTK/AP

Stavebníci pózují před fotografem.

Se stavbou komplexu se začalo teprve před 10 měsíci a už ve čtvrtek má být k 68. výročí Korejské strany práce oficiálně otevřen. Zdaleka ale ještě není dokončen, ačkoliv na něm podle státní sdělovacích prostředků dělníci plní plán na víc než 200 procent a pracovní nasazení podpořil i Kim, který stavbu dvakrát navštívil.

Foto: , ČTK/AP

Foto: , ČTK/AP

Pohled z horní části sjezdovky

Ještě minulý týden tam ale probíhaly práce na dvou hlavních hotelech i podzemním parkovišti. Jeden hotel bude určen pro domácí a druhý pro zahraniční návštěvníky.

Těch bude možná třeba, aby areál nezel prázdnotou, jelikož v zemi s 24 milióny obyvatel je zhruba jen 5500 lyžařů, jak přiznávají oficiální místa.

Foto: , ČTK/AP

Vojáci pracují na výstavbě lyžařského areálu.

Foto: , ČTK/AP

Areál má podle režimu mít světovou úroveň.

Reklama

Výběr článků

Načítám