Hlavní obsah

Kim sesadil nejvyšší armádní „trojku“, nahradil ji mladšími a oddanějšími

Právo, ČTK, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůdce KLDR Kim Čong-un před blížícím se summitem s americkým prezidentem Donaldem Trumpem obměnil armádní velení. Změna se podle jihokorejské agentury Jonhap týká tří nejvyšších severokorejských armádních činitelů.

Foto: ČTK/AP

Kim Čong-un na snímku z května 2018.

Článek

Jde o ministra obrany, náčelníka generálního štábu a politického šéfa armády.

Jak podotkl list The South China Morning Post, cílem změn je dosadit do velení novou generaci hodnostářů oddaných pouze Kimovi a předejít případné opozici ze strany armádních špiček proti změnám v jaderné politice, které summit s Trumpem bude zřejmě obnášet.

„Upevňuje kontrolu“

„Sever si vybral nové činitele vzhledem k tomu, že ti předešlí neměli dostatek flexibility,“ podotkl jihokorejský bezpečnostní zdroj s tím, že Kim se snaží v době plné změn upevnit kontrolu nad vlivnou armádou.

Dokážou při jednání zasedat, ne se jen opíjet. Umějí se chovat
expert na KLDR Michael Madden

„Pokud chce Kim uzavřít mír s USA a Jižní Koreou a vzdát se alespoň části jaderného programu, bude muset omezit vliv armády,“ řekl Ken Gause ze Skupiny pro mezinárodní vztahy při neziskovém výzkumném institutu CNA. „Obměna vyzvedla činitele, kteří to dokážou. Jsou loajální vůči Kimovi a nikomu jinému,“ doplnil.

Všichni nově dosazení vojáci jsou mladší než jejich předchůdci a mají už jisté zkušenosti z kontaktů se zahraničím, dodaly americké zdroje. „Čeká je hodně rozhovorů s cizími představiteli, dokážou při jednání zasedat, ne se jen opíjet. Umějí se chovat,“ citovala agentura Reuters Michaela Maddena, experta na KLDR z univerzity Johnse Hopkinse.

„Jde o dvě věci: upevnění Kimovy moci coby jediného vůdce země a zesílení spolupráce mezi severokorejskou (komunistickou) stranou a armádou ve chvíli, kdy KLDR usiluje o ekonomický vývoj,“ poznamenal Jang Mun-jin z Univerzity severokorejských studií v Soulu. „Jde o mladé, ale schopné lidi,“ dodal.

Nejmenovaný americký činitel zasvěcený do přípravných rozhovorů k summitu, který se má konat příští úterý, mezitím podotkl, že rozhovory mezi USA a KLDR zatím zaznamenaly pouze „nejistý pokrok“. Včera se z USA do Pchjongjangu vrátil severokorejský vyslanec Kim Jong-čchol. Páteční setkání s ním označil Trump za „dobrý začátek“.

Trump bez Melanie

Mezinárodní kampaň za zrušení jaderných zbraní (ICAN), která za boj proti jaderným arzenálům loni získala Nobelovu cenu za mír, nabídla, že zaplatí náklady na historickou schůzku Trumpa s Kimem. ICAN upřesnila, že je ochotna použít peníze, které dostala jako laureát Nobelovy ceny, na financování singapurského summitu.

V zájmu úspěchu schůzky je prý připravena uhradit jakékoli poplatky za ubytování či za jednací prostory, včetně nákladů na ubytování severokorejského diktátora. Také Singapur už dříve oznámil, že ponese část nákladů, aby přispěl k úspěchu schůzky.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Hotel Fullerton v Singapuru, v němž se hodlá ubytovat Kim Čong-un.

Trump poletí do Singapuru bez manželky Melanie, potvrdila v pondělí médiím mluvčí první dámy Stephanie Grishamová. Trumpová se neukázala veřejnosti od nedávného lékařského zákroku, který podstoupila kvůli odstranění nezhoubného výrůstku na ledvině.

Bílý dům ani kancelář první dámy vysvětlení pro ústup Melanie z veřejného prostoru neposkytly, Trump i jeho manželka ale několikrát oznámili, že nedávná operace dopadla úspěšně. „Buďte ujištěni, že jsem zde v Bílém domě se svou rodinou, cítím se skvěle a tvrdě pracuji pro děti a americký lid,“ napsala první dáma na Twitter minulou středu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám