Hlavní obsah

Kim kývl Číňanům na nová jednání o jaderném programu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang/Peking

Nejvyšší severokorejský představitel Kim Čong-il v pondělí sdělil Číně, že je připraven obnovit šestistranné rozhovory o jaderném odzbrojení své země. S odvoláním na čínskou státní agenturu Nová Čína o tom informovala agentura AFP.

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-il (vlevo) a čínský premiér Wen Ťia-pao

Článek

Vůdce KLDR to podle Pekingu oznámil při jednání s čínskou delegací v Pchjongjangu, kterou vede čínský premiér Wen Ťia-pao. "Při schůzce Kim prohlásil, že Severní Korea se chce účastnit vícestranných rozhovorů včetně těch šestistranných...Wen a Kim se dohodli na zásadním konsensu ohledně vytvoření bezatomového korejského poloostrova," uvedla Nová Čína.

Čína chce KLDR vrátit k šestistranným rozhovorům s Jižní Korejí, Čínou, Japonskem, Ruskem a Spojenými státy, které Pchjongjang opustil letos poté, když si za nové zbrojní testy vysloužil v červnu trest v podobě rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Tento dokument KLDR zakazuje další jaderné a raketové testy a zavádí nové sankce týkající se zbraní i finančních dohod.

V úterý Jižní Korea oznámila, že výstavba severokorejského jaderného zařízení v Jongbjonu pokročila do závěrečné fáze.

Historická návštěva

Čínská návštěva je příležitostí pro obě země opět deklarovat svou blízkost.

V druhý den třídenní návštěvy KLDR navštívil Wen Ťia-pao hřbitov, aby uctil památku čínských vojáků, kteří padli během korejské války v letech 1950-1953. O této zastávce informoval tisk obou zemí coby o důkazu, že vztahy těchto komunistických států jsou "zpečetěny krví".

Váhu Wenově návštěvě v KLDR dodává podle expertů i několik mimořádných skutečností: nejvyšší představitel Severní Koreje Kim Čong-il se objevil na veřejnosti, aby osobně přivítal čínského premiéra, a Wen je zase po 18 letech prvním předsedou čínské vlády, který přijel na jednání do Severní Koreje.

Jaderný program KLDR

2002 - Severní Korea upustila od předchozí dohody poté, co ji USA obviňují z tajného obohacování uranu, který prováděla od roku 1994.

2003 -  Zahájeny šestistranné rozhovory o jaderném programu KLDR za účasti Severní Koreje, Jižní Koreje, Číny, Japonska, Ruska a USA. Během rozhovorů KLDR Američanům oznámila, že má už šest jaderných pum. 

Říjen 2006 - KLDR poprvé otestovala jadernou zbraň. USA pochybovaly o úspěšnosti testu.

Únor 2007 - Pchjongjang slíbil ukončit atomové aktivity výměnou za hospodářskou pomoc.

Červenec 2007 - Režim uzavírá reaktor v Jongbjonu a dovoluje k němu přístup expertům z Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Červen 2008 - KLDR předává přes Čínu Američanům podrobnosti o programu. Poté zničila chladící věž jaderné elektrárny v Jongbjonu.

Leden 2009 - KLDR oznámila, že si zachová své jaderné zbraně tak dlouho, dokud Spojené státy budou vlastním jaderným arzenálem podporovat Jižní Koreu.

Duben 2009 - Severní Korea vypustila raketu dlouhého doletu, která měla vynést satelit. Následují sankce ze strany OSN. 

Květen 2009 - Druhý jaderný test KLDR. Nálož byla silnější než první. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám