Hlavní obsah

Kim je v ráži. Odpálení raket je varování, vzkázal Jižní Koreji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Odpálení dvou severokorejských raket krátkého doletu bylo varováním pro Jižní Koreu, aby nenakupovala nové vojenské vybavení a zdržela se pořádání vojenských cvičení se Spojenými státy. V pátek to uvedla severokorejská státní agentura KCNA, podle které na odpal dohlížel osobně vůdce země Kim Čong-un.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un byl osobně přítomen testování odpálení střel krátkého doletu.

Článek

Severní Korea odpálila rakety z oblasti přístavního města Wonsan na východním pobřeží poloostrova. Obě střely urazily přibližně 600 kilometrů. Šlo zřejmě o nový typ s podobnými vlastnostmi, jako má ruský systém Iskander, napsala agentura Reuters. Jihokorejská armáda poukázala na skutečnost, že rakety tentokrát doletěly dál než při květnové zkoušce.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Na odpal raket dohlížel severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Ačkoliv severokorejský diktátor test označil za „vážné varování“ určené „jihokorejským válečným štváčům“, korejské i americké vojenské síly uvedly, že střely nepředstavují žádnou přímou hrozbu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Raketa urazila 600 kilometrů

Pchjongjang v poslední době ostře kritizoval plánované společné vojenské cvičení americké a jihokorejské armády. KLDR pravidelně takovéto manévry označuje za nácvik k invazi. Odpaly byly navíc prvním testem raket od Kimovy schůzky s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v demilitarizované zóně mezi oběma Korejemi na konci června.

Foto: ČTK/AP

z oblasti přístavního města Wonsan odpálila Severní Korea dvě rakety

Trump: S Kimem vycházím dobře

Ve čtvrtečním rozhovoru s televizí Fox News Trump test přímo nekritizoval a dodal, že s Kimem vychází „velmi dobře”. Už v květnu ujistil, že odpalování raket krátkého doletu nebude mít vliv na diplomatická jednání USA s KLDR.

Americké ministerstvo zahraničí naproti tomu vyzvalo KLDR, aby se zdržela dalších provokací.

V úterý severokorejská agentura KCNA uvedla, že Kim provedl inspekci nové ponorky, která má již brzy operovat u východního pobřeží KLDR a podle expertů by mohla nést balistické rakety.

Varování i pro USA

Experti citovaní agenturami AP a Reuters uvedli, že nejnovější test severokorejských raket byl míněn jako varování i pro Washington a má vyvinout na Spojené státy tlak.

„Odpalem raket, kritikou vojenských manévrů Soulu a Washingtonu a předvedením nové ponorky vysílá KLDR jasný signál: Pokud nebudou Spojené státy přizpůsobivější, žádné rozhovory na pracovní úrovni se nemusejí konat,” prohlásil bývalý jihokorejský jaderný vyslanec Kim Hong-kjon.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Donald Trump a Kim Čong-un při setkání na hranici mezi Korejemi

Anketa

Považujete za správný smířlivý postoj prezidenta USA Trumpa k severokorejskému diktátorovi Kim Čong-unovi?
Ano
31,5 %
Ne
68,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1297 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám