Hlavní obsah

Kim Čong-un už se tři týdny neobjevil, spekuluje se o jeho zdraví

Soul/Pchjongjang
Aktualizováno

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se už tři týdny neobjevil na veřejnosti a dokonce se ve čtvrtek nezúčastnil ani mimořádného zasedání severokorejského parlamentu. Na něm se přitom potvrdila výměna tajemníka mocné Národní obranné komise, v jejímž čele mladý vůdce stojí. Spekuluje se o jeho zdravotních potížích i o možných pokračujících bojích ve vedení KLDR.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prázdné místo Kim Čong-una na čtvrtečním zasedání parlamentuVideo: Reuters

 
Článek

O výměně tajemníka informovala severokorejská tisková agentura KCNA. Předchozí tajemník přitom byl potvrzen ve funkci při posledním zasedání parlamentu v dubnu.

Rychlá výměna vyvolává spekulace o mocenských bojích v severokorejském vedení, i když podle jihokorejské agentury Jonhap zřejmě není moc Kim Čon-una oslabena, protože nově zvolený tajemník je považován za Kimova muže.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vůdce se neobjevuje na veřejnosti

Pozornost také vyvolává absence Kima, který doposud na žádném významném zasedání nechyběl. Na veřejnosti se muž milující popularitu neobjevil už tři týdny. Naposledy 3. září navštívil s manželkou koncert. Na oficiálním televizním záznamu je ale patrné, že kulhá.

BEZ KOMENTÁŘE: Oslabený Kim napadal na pravou nohu. Záběry ze začátku září

Severokorejský parlament, který má 687 poslanců, se obvykle schází jednou ročně, v březnu nebo v dubnu. Někdy se koná druhé podzimní zasedání.
Národní obranná komise je nejvyšší orgán, který řídí armádu, jež je vůdčí složkou v zemi. V jeho čele stojí Kim Čong-un. I když podléhá parlamentu, má absolutní výkonnou moc. Věčným vůdcem komise je Kimův otec Čong-il.

„Vyskytla se řada zpráv, že Kim není v dobrém zdravotním stavu, což podpořily i videozáznamy, na nichž je na jedné akci v červenci a potom znovu počátkem tohoto měsíce zachycen, jak zřetelně kulhá,” uvedl japonský expert na severokorejské záležitosti Tošimicu Šigemura.

BEZ KOMENTÁŘE: Kim Čong-un kulhá

„Ze záběrů je zřejmé, že nedokáže jít rychle ani rovně vpřed,” dodal a zmínil i možnost boje o moc: „Dalším důvodem, proč se Kim zdráhá ukázat na veřejnosti, může být probíhající mocenský boj v severokorejské armádě, který svědčí o nestabilitě situace v Pchjongjangu. Anebo se mohla stát nějaká nehoda.”

Foto: Wong Maye-E, ČTK/AP

Kom Čong-un na archivním záběru z roku 2013

Fotografie ze severokorejských státních médií svědčí o tom, že Kim od nástupu do úřadu po smrti svého otce Kim Čong-ila v prosinci 2011 značně přibral na váze. To je přičítáno stresu i jeho zálibě v dobrém jídle.

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

V minulém roce se šířily zprávy, že se Kim stal terčem pokusu o atentát ze strany nespokojených armádních důstojníků. V dalších měsících pak následovaly čistky mezi vysokými činiteli režimu, jak se Kim snažil upevnit moc.

Reklama

Výběr článků

Načítám