Hlavní obsah

Kim Čong-un projevem rozplakal diváky i sám sebe

Právo, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se při svém omluvném projevu národu rozplakal. Vyplývá to ze záběrů severokorejské televize KRT, která záznam řeči zveřejnila. Vůdce se při sobotní vojenské přehlídce omluvil za obtížné životní podmínky v zemi. Podle analytiků jde o neobvyklou snahu Kima sympatizovat se svým lidem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kim Čong-un dojal svým proslovem na přehlídce nejen osazenstvo, ale i sám sebeVideo: Reuters

 
Článek

Řeč zazněla na vojenské přehlídce připomínající 75. výročí vládnoucí Korejské strany práce. Kim si sundal brýle, utřel slzu a poděkoval jednotkám za nasazení při vypuknutí pandemie.

V půlhodinovém projevu řekl, že po skončení pandemie doufá v budoucí spolupráci s Jižní Koreou, a dokonce se občanům omluvil za obtížné životní podmínky. Ty prý chce zlepšit pomocí „inovací a praktických změn”.

Oficiálně se totiž podle severokorejských zdrojů zatím koronavirem nikdo v zemi nenakazil ani nezemřel. Experti ovšem nepředpokládají, že by země s populací pětadvaceti milionů, která navíc sdílí hranici s Čínou, dokázala nákaze uniknout.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Kim Čong-un dojal svým proslovem na přehlídce nejen osazenstvo, ale i sám sebe

„Stydím se za to, že jsem vám nebyl schopen splatit vaši neuvěřitelnou důvěru,” řekl Kim Čong-un. Podle expertů jde o nebývalý úkaz toho, že si uvědomuje stupňující se tlak na svoji osobu, a proto se snažil se svým lidem sympatizovat.

„I když mi byla svěřena odpovědnost vést tuto zemi a pokračovat v odkazu soudruhů Kim Ir-sena a Kim Čong-ila, moje úsilí a oddanost nestačily na to, aby naše lidi dostaly z těžkých situací,” dodal.

Jižní Korea v reakci na přehlídku vyjádřila znepokojení nad tím, že Kim představil novou mezikontinentální balistickou raketu. Ve svém projevu varoval, že je v případě ohrožení připraven „plně mobilizovat” jaderný arzenál.

Spojené státy zkritizovaly KLDR za další vývoj jaderných zbraní, zatímco vzájemná jednání zůstávají na bodě mrazu. Washington vyzval Pchjongjang, aby se „zapojil do věcných rozhovorů s cílem dosáhnout úplné denuklearizace”.

KLDR představila obří mezikontinentální raketu

Svět

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám