Hlavní obsah

Kim Čong-un přišel na koncert jihokorejských popových hvězd

– Pchjongjang • Aktualizováno

Severokorejský vůdce Kim Čong-un přišel na koncert jihokorejských popových hvězd, který se v neděli konal v Pchjongjangu, informovala agentura AFP. Do Severní Koreje v sobotu přicestovala skupina hudebníků, vládních představitelů, novinářů a také družstvo taekwondistů. Delegace signalizuje zlepšení vztahů mezi Severní a Jižní Koreou, napsala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Koncert v KorejiVideo: Reuters

 
Článek

Jde o reciproční návštěvu poté, co Severní Korea vyslala na letošní zimní olympiádu pětisetčlennou delegaci. Sportovců v ní ovšem bylo jen minimum - tvořilo ji 229 roztleskávaček a 137 členů hudebního souboru, dále pak politici, novináři či družstvo taekwondistů.

Jihokorejští hudebníci, mezi nimiž je známý zpěvák Čo Jong-pchil a K-popová dívčí skupina Red Velvet, vystoupí v Pchjongjangu ještě v úterý. Podle zpravodajského serveru BBC je v hlavním městě KLDR více než 150 jihokorejských umělců.

Podle hudebních odborníků je K-pop směsí západní populární hudby a energického asijského popu a klade důraz na vizuální efekty. Vstřebal prvky taneční hudby, elektropopu, hiphopu a současného r'n'b. Jihokorejská armáda v minulých letech K-pop používala jako psychologickou zbraň: pomocí reproduktorů jej přes ostře střeženou hranici pouštěla na severní stranu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Jihokorejská dívčí K-popová skupina Red Velvet před vystoupením v severokorejském Pchjongjangu

Osmašedesátiletý Čo Jong-pchil, patrně nejvlivnější jihokorejský zpěvák posledního půlstoletí, vystoupil v Pchjongjangu už podruhé. Poprvé tam zpíval v roce 2005, kdy napětí mezi korejskými státy na čas povolilo.

Korejské státy koncerty naplánovaly jako oslavu chystané schůzky severokorejského vůdce Kim Čong-una s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. První mezikorejský summit po více než deseti letech bude 27. dubna, patrně v demilitarizované pohraniční zóně v jihokorejské části obce Pchanmundžom.

Teprve třetí vrcholná schůzka od dob rozdělení Korejského poloostrova se bude konat krátce poté, co severokorejský diktátor naznačil ochotu jednat o ukončení jaderného programu KLDR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám