Hlavní obsah

Kim Čong-un je v kómatu, tvrdí diplomat

Severokorejský diktátor Kim Čong-un je v kómatu a moc v zemi se nyní chystá převzít jeho mladší sestra Kim Jo-čong. Tvrdí to jihokorejský diplomat Čang Song-min, podle kterého KLDR tají informace o Kimově zhoršujícím se zdravotním stavu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Fotografie poskytnutá vládou KLDR, která má dokazovat, že se Kim Čong-un ve středu zúčastnil plenárního zasedání kabinetu. Agentury upozorňují, že časový údaj nelze nezávisle ověřit.

Článek

„Odhaduji, že je v kómatu, ale stále naživu,“ řekl v neděli Čang jihokorejským médiím, na která se odvolává britský server Daily Mail. Dodal, že jeho pravomoci má nyní převzít jeho mladší sestra.

„Propracovaný systém následnictví ještě nebyl vytvořen, a tak se do popředí dostává Kim Jo-čong, protože toto vzduchoprázdno nemůže být udržováno moc dlouho,“ tvrdí Čang, který je bývalým poradcem zesnulého exprezidenta Kim Te-džunga.

Spekulace o Kimově stavu

O zdravotním stavu severokorejského lídra, jehož věk není oficiálně znám (uvádí se 36 let), se spekuluje již delší dobu vzhledem k tomu, jak zřídkakdy se letos objevuje na veřejnosti. Objevily se zprávy o zpackané operaci srdce, po které zůstal Kim v kritickém stavu, případně ji dokonce nepřežil.

Kim Čong-un se po třech týdnech objevil na jednání strany

Svět

Média v KLDR nicméně uvádějí, že se Kim ve čtvrtek zúčastnil vládního jednání, ze kterého přinášejí i fotografie. Agentura Reuters nicméně ke snímkům uvedla, že je nelze nezávisle ověřit.

Sestra povýšila, má snížit Kimův stres

Americká televize FoxNews s odvoláním na jihokorejskou rozvědku v sobotu informovala, že 33letá Kim Jo-čong získala větší pravomoci a na starosti bude mít mimo jiné vztahy KLDR se Spojenými státy a s Jižní Koreou. Podle ní je teď diktátorova sestra „de facto druhou nejvýše postavenou představitelkou země“.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Kim Jo-čong na snímku z 2. března

„Kim Čong-un si nadále udržuje absolutní moc, některé úkoly ale předal své sestře a několika dalším poradcům,” uvedla jihokorejská zpravodajská agentura NIS.

Severokorejský vůdce své rozhodnutí oznámil údajně ve čtvrtek v severokorejském parlamentu a poslanci o něm poté informovali novináře.

Důvodem tohoto kroku je podle NIS snaha snížit stres, kterému Kim Čong-un jako vládce čelí, a také zabránit tomu, že by na Kima byla svalována vina v případě politických nezdarů. Ačkoli Kim Jo-čong je nyní dvojkou v politické hierarchii KLDR, za svého eventuálního nástupce ji Kim neoznačil.

Kima už unavuje absolutní moc. Jeho sestra prý povýšila

Svět

Televize BBC uvedla, že informace není stoprocentně spolehlivá, a připomněla, že se jihokorejská rozvědka v minulosti v některých věcech týkajících se KLDR mýlila. Skepticky se ke zprávě NIS vyjádřil například server NK News, který monitoruje dění v Severní Koreji. Poznamenal přitom, že Kimova sestra chyběla tento měsíc na dvou důležitých schůzích severokorejského vedení a někteří pozorovatelé dokonce spekulovali o jejím přeložení na nižší pozici.

Hvězda Kim Jo-čong, která se narodila v roce 1987, stoupá od zimních olympijských her v Jižní Koreji v roce 2018, kam přijela na uvítací ceremonii. Kim Jo-čong následně doprovázela bratra na významných mezinárodních schůzkách, včetně Kimova summitu s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem a americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Kim Jo-čong je si s bratrem blízká od mládí, kdy spolu žili a studovali několik let ve Švýcarsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám