Hlavní obsah

Kim Čong-un chyběl na velkých oslavách, spekuluje se o jeho zdraví

Neúčast severokorejského vůdce Kim Čong-una na oslavách narozenin jeho dědečka a zakladatele Severní Koreje Kim Ir-sena znovu víří spekulace o jeho zdravotním stavu, upozorňuje agentura Reuters s odvoláním na znalce severokorejských poměrů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Článek

KLDR si připomínala výročí narození zakladatele komunistického státu ve středu státním svátkem známým jako Den slunce. Kim Ir-sen stál v čele diktatury od jejího vzniku v roce 1948 až do své smrti roce 1994.

Vysocí představitelé země uctili památku v mauzoleu Kumsusan, kde je uloženo Kim Ir-senovo balzamované tělo, informovala ve čtvrtek agentura KCNA. Ani ona se však nezmínila o tom, že by byl nynější severokorejský vůdce součástí delegace, na rozdíl od minulých let. Kim nebyl zachycen ani na příslušných fotografiích, které zveřejnil oficiální deník komunistické strany Rodong sinmun.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejští politici v mauzoleu Kumsusan, kde je uloženo Kim Ir-senovo balzamované tělo

Zjevná Kimova absence podnítila mezi experty spekulace, že 36letý Kim trpící nadváhou, má možná zdravotní problémy. Mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení ve čtvrtek uvedla, že Soul si je vědom absence zmínky o Kimovi ve státních médiích, ale odmítla to rozebírat.

„Chodíval tam na narozeniny svého dědečka a otce, aby dával na odiv svou příslušnost jejich dynastii a posvátné pokrevní linii,“ připomněl analytik Čchon Son-čchang z jihokorejského Sedžongského institutu. Podle něj média o Kimově návštěvě mauzolea na státní svátek neinformovala poprvé za desítky let. „Je možné, že má nějaký zdravotní nebo bezpečnostní problém, byť dočasný, ale je obtížné odhadovat, jaká je skutečná situace,“ dodal expert.

Pchjongjang už v úterý odpálil několik raket krátkého doletu. Podle Soulu to byla součást oslav. Kim odpálení raket obvykle osobně pozoruje, ale KCNA tentokrát o zkouškách vůbec neinformovala. Naposledy se Kim objevil na veřejnosti minulou sobotu, když předsedal schůzi politbyra vládní Korejské strany práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám