Hlavní obsah

Kerry: USA budou bránit Japonsko, které je terčem výhrůžek KLDR

Tokio

Americký ministr zahraničí John Kerry v Tokiu potvrdil závazek USA bránit Japonsko, které se v těchto dnech stalo terčem severokorejských válečných výhrůžek. Návštěvou Japonska ukončí šéf americké diplomacie třídenní cestu regionem, věnovanou především napjaté situaci na Korejském poloostrově.

Foto: Faisal Mahmood, Reuters

John Kerry

Článek

"Spojené státy jsou pevně odhodlány bránit Japonsko," řekl Kerry na nedělní tiskové konferenci s japonským protějškem. Fumio Kišida zase zdůraznil, že Severní Korea musí splnit závazky, k nimž přistoupila v dřívějších dohodách o svém jaderném programu. KLDR nelze podle japonského ministra dovolit vlastnictví jaderných zbraní.

Severní Korea v pátek pohrozila Japonsku, že by se mohlo ocitnout v "jaderných plamenech", pokud se zapojí do případného konfliktu na Korejském poloostrově - Pchjongjang totiž rozhořčilo rozmístění protiraketových střel Patriot v centru Tokia a japonská prohlášení o připravenosti sestřelit severokorejské rakety. Na výhrůžky Tokio odpovědělo, že je připraveno reagovat na "jakýkoli typ scénáře".

Ještě je čas na jednání

Oba spojenci také KLDR nabídli nové kolo rozhovorů za podmínky, že komunistický režim nejprve sníží napětí a začne dodržovat dohody, které podepsal. Pchjongjang by prý musel dát najevo, že je ochoten činit kroky směrem k denuklearizaci. Co přesně by měl režim udělat, však Kerry neřekl.

Americký ministr, který prý věří v možnost mírového soužítí v oblasti, zároveň uvedl, že pokud se severokorejská hrozba sníží, mohly by USA snížit počet protiraketových střel na tichomořském ostrově Guam.

Kerry před novináři také prohlásil, že Washington je proti jakékoliv nátlakové akci Číny v územních sporech s Japonskem; samy USA se však zdržují stanoviska k vlastnímu čínsko-japonskému sporu o neobydlené ostrovy ve Východočínském moři.

Reklama

Výběr článků

Načítám