Hlavní obsah

Kerry se ve Vietnamu setkal s nepřítelem z války. Dozvěděl se jméno muže, kterého zabil

Hanoj

Končící americký ministr zahraničí John Kerry se ve Vietnamu setkal se svým nepřítelem z války. Někdejší příslušník námořnictva USA Kerry a bývalý bojovník Vietkongu spolu mluvili o bojovém střetu z roku 1969, jehož se oba účastnili.

Foto: Profimedia.cz

John Kerry a Von Pan Tam v deltě Mekongu vzpomínali na válečný střet, v němž stáli každý na jiné straně.

Článek

Kerrymu tehdy bylo 22 let, Vietnamci Von Pan Tamovi o dva roky méně. Při setkání v deltě Mekongu si oba potřásli rukou a nad mapou zavzpomínali na přepadení americké jednotky, které Kerry pomohl vyváznout.

Tam řekl Kerrymu, že znal muže, jehož americký ministr tehdy zastřelil.

Na plán útoku na americkou hlídkovou loď si vzpomíná. Se spolubojovníky měli granátomet, s nímž chtěli Američany zasáhnout, a proto se je snažili dostat na dostřel.

Kerry se poté stal protiválečným aktivistou

Jenomže Kerry vyskočil na břeh, na muže s granátometem zaútočil a zastřelil ho. Utrpěl přitom zranění, střepina ho zasáhla do ramene.

Za to byl po návratu do USA dekorován, ale záhy se stal protiválečným aktivistou. Když pak v roce 2004 kandidoval na prezidenta, jeho válečná minulost se přetřásala z různých stran a objevila se i kritika za to, že zastřelil teenagera.

Související témata:

Foto: Nick Ut, ČTK/AP

Slavná fotografie dívky popálené napalmem

Foto: Michael Dalder, Reuters

Ministr zahraničí USA John Kerry

Tam mi nyní řekl, že se jednalo o 24letého muže jménem Pa Thanh. „Byl to dobrý voják,“ ocenil podle serveru BBC Kerry tehdejšího nepřítele a dodal, že jeho jméno slyší poprvé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám