Hlavní obsah

Každý druhý zaměstnaný migrant v Německu může přijít o práci

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolková agentura práce (BA) varovala, že čísla o počtu zaměstnaných migrantů mohou být zavádějící, protože takřka každé druhé pracovní místo je buď sezónní, nebo časově omezené.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Migranti čekají na registraci na sociálním úřadě v Berlíně. Ilustrační foto.

Článek

Oficiální statistiky tvrdí, že v současnosti 244 tisíc lidí z osmi zemí, odkud lidé nejčastěji utíkají do NěmeckaSýrie, Iráku, Afghánistánu, Eritreje, Íránu, Nigérie, Somálska a Pákistánu –, pracuje v zaměstnání, kde platí sociální pojištění, a dalších 70 tisíc s časově omezenými smlouvami.

„Odhaduji, že více než polovina z těchto 314 tisíc uprchlíků vykonává pomocné práce v logistice, gastronomii a zemědělství. Jejich pracovní místa jsou ohrožena,“ upozornil v týdeníku Focus Daniel Terzenbach, jednatel BA.

Dodal, že se obává, že až polovina zaměstnaných migrantů může skončit znovu na pracovištích jeho úřadu, protože postrádá jazykové znalosti nebo třeba výuční list.

Maroko: palba na loď s uprchlíky

BA přitom učňům z jejich řad nabízí sociálně-pedagogickou péči či hradí jejich praxi. Nyní je v učňovských oborech takřka 28 tisíc migrantů, dvakrát tolik co loni.

Marocké námořnictvo spustilo v noci na středu palbu na loď podezřelou z převážení migrantů, přičemž čtyři lidé na její palubě utrpěli zranění.

Marocké ministerstvo vnitra informovalo, že marocká námořní jednotka ve Středozemním moři vystřelila na plavidlo, protože jeho španělský kapitán odmítl reagovat na její varování. „Plavidlo převáželo migranty nelegálně. Loď naše námořnictvo zadrželo a probíhá vyšetřování. Čtyři zraněné převezli do nemocnice,“ sdělily marocké úřady.

Reklama

Výběr článků

Načítám