Hlavní obsah

Karzáí vyhrál afghánské volby, 1,5 miliónu hlasů však mohlo být zfalšováno

Kábul
Aktualizováno

Vítězem afghánských prezidentských voleb se podle středečních předběžných konečných výsledků stal dosavadní prezident Hamíd Karzaí se ziskem 54,6 procenta hlasů, což znamená, že vyhrál v prvním kole. Ve středu pozorovatelé EU oznámili, že 1,5 miliónu hlasů z afghánských prezidentských voleb může být zfalšovaných. Většina jich byla pro Karzáího.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánský prezident Hamíd Karzáí

Článek

Výsledky voleb byly vyhlášeny přes podezření na masivní volební podvody.

"Spočítali jsme, že je tu asi 1,5 miliónu podezřelých hlasů," oznámila tisku Dimitra Ioannuová z vedení pozorovatelské mise EU. Z těchto podezřelých hlasů je 1,1 miliónu ve prospěch Karzáího a asi 300 000 pro jeho hlavního rivala, bývalého ministra zahraničí Abdulláha Abdulláha, dodala. Jejich škrtnutí by znamenalo, že Karzáí v prvním kole nevyhrál a musí se konat druhé.

Karzáího volební tým tvrzení pozorovatelů EU napadl. "Dnešní vyhlášení o množství podezřelých hlasů ze strany vedoucího a zástupce vedoucího komise EU monitorující volby je neodpovědné a v rozporu s afghánskou ústavou."

Podle týmu byl měli pozorovatelé svá zjištění předat Nezávislé volební komisi a Komisi prošetřující stížnosti na volby.  

Náročné sčítání

Karzáí získal 54,6 procenta hlasů, jeho hlavní rival Abdulláh Abdulláh si připsal 27,8 procenta hlasů.

Pokud by byly škrtnuty všechny podezřelé hlasy, o nichž informují pozorovatelé EU, pak by Karzáí spadl pod padesátiprocentní hranici hlasů a musel by se s Abdulláhem utkat ve druhém kole voleb.

To by se mělo konat během dvou týdnů od vyhlášení konečných výsledků. Předtím by však bylo potřeba ověřit výsledky, což by se mohlo táhnout týdny. Uspořádat volby v zimě by ale bylo velmi nesnadné, protože to jsou značné části Afghánistánu velmi těžko přístupné nebo úplně odříznuté od světa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám