Hlavní obsah

Kardinál Pell zůstane ve vězení, soud zamítl jeho odvolání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý finanční ředitel Vatikánu kardinál George Pell zůstane ve vězení. Australský soud v úterý zamítl jeho odvolání a potvrdil mu trest šesti let za zneužití dvou chlapců z chrámového sboru, napsala agentura DPA. Osmasedmdesátiletý kardinál svou vinu popírá a čeká se, že se bude opět odvolávat.

Foto: Andy Brownbill, ČTK/AP

Kardinál George Pell

Článek

Pell se skutků dopustil v 90. letech v katedrále svatého Patrika v Melbourne. V té době byl arcibiskupem a zneužít měl podle soudu dva 13leté chlapce z místního sboru. Jedna z obětí, nyní 34letý muž, soudu popsal, že Pell se v roce 1996 před ním a druhým hochem obnažil, osahával je na genitáliích a masturboval při tom. Přinutil ho také k orálnímu sexu.

Stejný chlapec se stal terčem sexuálního útoku Pella ještě jednou v roce 1997, kdy ho duchovní přitlačil ke zdi chodby melbournské katedrály a bolestivě mu stiskl přirození.

Druhý postižený před soudem nevypovídal. Muž zemřel v roce 2014 na předávkování heroinem.

Jako finanční ředitel a jeden z nejbližších poradců papeže byl Pell v mocenské hierarchii Vatikánu na třetí pozici. Vatikán už dříve uvedl, že verdikt nad kardinálem nebude komentovat, dokud neskončí odvolací proces.

Reklama

Výběr článků

Načítám