Hlavní obsah

Kambodžský soudruh Duch: Lituji, že jsem mučil a zabíjel

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Phnompenh

Vysoký představitel někdejšího kambodžského režimu Rudých Khmerů v úterý u soudu přiznal svou vinu ve věci mučení a vraždění v hlavní věznici Pol Potovy diktatury. Kang Kek Ieu, zvaný Duch, byl velitelem obávaného zařízení S-21.

Článek

Vězením prošlo až dvacet tisíc lidí a odhaduje se, že jich tam mezi lety 1977 a 1979 sedmnáct tisíc skončilo. Mučeni a popravováni byli muži, ženy i děti bez rozdílu. Vězeňská správa je všechny před exekucí pedantsky fotografovala. Celkem hrůzovládě Rudých Khmerů padlo za oběť na 1,7 miliónu lidí.

Soudruh Duch, bývalý učitel matematiky, druhý jednací den u soudu přiznal svou plnou vinu a poprosil příbuzné obětí o odpuštění. „Cítím upřímnou lítost,“ řekl.

Ieuovi hrozí až doživotní žalář. Podle žaloby sehrál klíčovou roli při genocidě proti obyvatelům Kambodže ze strany Pol Potova režimu. Spoustu lidí navíc prý mučil on sám.

„Tezí bylo, že nikdo z S-21 nevyjde živý. Oběti byly bity rákoskami a biči, mučeny elektrickým proudem, připravovány o prsty na nohou i na rukou, dušeny plastovými pytli utaženými přes hlavu a svlékány, přičemž jim byla do genitálií zaváděna elektřina,“ uvedl před soudem jeden z žalobců Robert Petit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám