Hlavní obsah

Kaddáfího dcera Hanna 25 let po své údajné smrti žije, píše tisk

Právo, vpl

Hanna, roční adoptivní dcera libyjského diktátora Muammara Kaddáfího, zemřela v dubnu 1986 při náletu amerických bombardérů na Báb al-Azízija, Kaddáfího velitelskou centrálu a soukromou rezidenci jižně od Tripolisu.

Foto: Ahmaed Jadallah, Reuters

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí

Článek

Tak to tvrdila celá léta Kaddáfího propaganda. Německý nedělník Welt am Sonntag (WaS) však shromáždil signály, podle nichž mladá žena s tímto jménem žije.

Barbara Slavinová, v roce 1986 reportérka amerického deníku USA Today, se dostala se skupinou západních novinářů na místo bombardování den poté.

„Sestoupili jsme do podzemí zničeného budovy. Z trosek vyčnívala dětská noha ozdobená zlatým řetízkem kolem kotníku,“ vybavuje si.

O několik dní později Kaddáfí v médiích oznámil, že letecký přepad zabil jeho adoptivní dceru. „Už tehdy mě to zarazilo. Nikdo nám nepředložil sebemenší důkaz, že tam ležela Hanna,“ podotýká Slavinová.

Státní propaganda dodnes staví Hannu do role mučednice. Ke dvacátému výročí Kaddáfí uspořádal na její počest Festival svobody a míru. Před poničenou, reflektory nasvícenou rezidencí vystoupili zahraniční zpěváci a skupiny včetně Lionela Ritchieho a Josého Carrerase.

Konta ve Švýcarsku, nákupy v Londýně

Letos v únoru švýcarská vláda na naléhání rebelů zmrazila majetek a finance 23 členů plukovníkova klanu. Na sedmém místě seznamu se objevilo jméno Hanna Kaddáfiová. Navíc ženevská banka uvedla datum narození klientky: 25. listopadu 1985.

Indicie, že Kaddáfí má kromě Ajšy ještě druhou dceru, vypluly na povrch už v červnu 1999. Agentura Nová Čína tehdy sdělila, že „plukovník Kaddáfí navštívil spolu s manželkou Safíjou a dcerami Ajšou a Hannou jihoafrického prezidenta Nelsona Mandelu“. Agenturní snímek zachycuje do té doby neznámou dívku s hnědými vlasy po ramena, tmavýma očima a chytráckým úsměvem.

V roce 2003 britská tajná služba MI5 sledovala Hannu v Londýně. Nejprve nakupovala, podruhé se zdržela déle. „Je veselá, srdečná a její angličtina je poměrně dobrá,“ líčili agenti kontrarozvědky.

Řídí nemocnice?

Podle WaS platí v Libyi za veřejné tajemství, že Hanna vystudovala medicínu v Tripolisu. Když se objevila na lékařské fakultě v Tripolisu, nehnuli se od ní osobní strážci na krok. „Ptala jsem se kolegů, kdo to je. Řekli mi, že Hanna, dcera plukovníka, která měla zemřít v roce 1986,“ uvádí na webu jedna spolužačka.

Hanna prý už dostudovala a zaujala důležitou pozici na ministerstvu zdravotnictví.

„Řídí několik nemocnic. Bez jejího požehnání tam nikdo neudělá kariéru,“ uvádí bývalý primář chirurgie, který přeběhl k povstalcům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám