Hlavní obsah

Kaddáfí získal titul „krále všech králů“

– BANGHÁZÍ
Právo, nek

Titul "krále všech afrických králů" přijal libyjský vůdce Muammar Kaddáfí na shromáždění více než 200 panovníků a kmenových vůdců černého kontinentu v libyjském městě Benghází.

Foto: Reuters

Muamar Kaddáfí

Článek

"Rozhodli jsme se uznat našeho bratrského vůdce (Kaddáfího) jako krále králů, sultánů, kněží, šejchů a starostů v Africe,“ shodli se podle agentury AFP účastníci schůzky v závěrečném prohlášení.

Titul "král všech králů“ byl doposud spojován s někdejším etiopským panovníkem Hailem Selassiem, jenž byl však ve své zemi v roce 1974 svržen. Pod jeho předsednictvím byla založena Organizace africké jednoty a Selassie sám byl africkými státníky respektován jako první mezi rovnými.

Kaddáfí se už delší dobu stylizuje do pozice sjednotitele afrického kontinentu. "Chceme africkou armádu, jednotnou africkou měnu, africké pasy, abychom mohli cestovat po celé Africe,“ zdůraznil libyjský vůdce před hodnostáři, kteří se sjeli mj. z Mosambiku, Jihoafrické republiky, Pobřeží slonoviny či Konga. Hlavy náčelníků zdobily zlaté koruny a těla bohatě zdobené kožichy či pestrobarevné róby.

Podobné setkání se uskutečnilo poprvé a mělo by se konat každý rok. Jednotliví náčelníci by se pak měli zasazovat u svých vlád o vytvoření jakýchsi „Spojených států afrických“.

Šejch Abdilmadžíd z Tanzánie řekl BBC, že tradiční vládci v tom mohou sehrát důležitou úlohu. "Lidé důvěřují svým vůdcům a králům více než vládám,“ prohlásil.

Reklama

Související témata:

Související články

Kaddáfí tvrdí, že cola je africký produkt

Libyjský diktátor Muammar Kaddáfí vznesl další ze svých zcela nelogických požadavků. Momentálně tvrdí, že je Coca Cola africkým produktem a chce podíl ze zisku...

Výběr článků

Načítám