Hlavní obsah

Junta přitvrzuje, nechala obsadit univerzity a nemocnice v Barmě

– Rangún
Novinky, Alex Švamberk

V Barmě byli v pondělí zastřeleni další dva demonstranti protestující proti puči z letošního 1. února. Junta zesiluje tlak, nechala obsadit univerzity a nemocnice. V Rangúnu zůstaly některé obchody zavřené, protože odbory vyzvaly k celostátní stávce proti pučistům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Barmská policie vtrhla na univerzitu v MandalajiVideo: Reuters

 
Článek

Barmská státní média oznámila, že příslušníci bezpečnostních sil jsou přítomni v nemocnicích a na univerzitách, kde dohlížejí na „dodržování zákonů”. Jejich přítomnost ve zdravotnických zařízeních vyvolává obavy, že tam budou zatýkat lidi zraněné na demonstracích, jež tam jsou ošetřováni.

Jeden svědek viděl, jak vojenské bezpečnostní složky vstoupily a pokoušely se silou obsadit nemocnici v Rangúnu.

Vojáci vtrhli do Všeobecné nemocnice v západním Rangúnu.

Podle něj se šíří informace, že i dalších pět nemocnic ve městě obsadila armáda a podobné zprávy přicházejí také z Mandalaje, Monywy a Taunggyi. Od několika dalších zdravotnických zařízení byla večer slyšet střelba nebo výbuchy ohlušujících granátů.

Mezinárodní organizace Lékaři za lidská práva chování junty odsoudila. „Jsme zděšeni touto poslední vlnou násilí barmské armády, která zahrnuje invazi a okupaci veřejných nemocnic a bezdůvodného použití tvrdé síly proti civilistům. Jestliže to předtím nebylo zřejmé, teď je to absolutně jasné. Barmská armáda neukončí porušování práv barmského lidu, dokud nebude mezinárodní společenství jednak tak, aby předešlo těmto hrozným činům.“

Organizace dodala, že okupace nemocnic je porušením mezinárodního práva a „slouží jen k dalšímu zhoršení zdravotního systému, který je beztak postižen pandemií covidu-19 a nedávným vojenským převratem“.

Vojáci a policisté také vtrhli do sídel univerzit včetně mandalajské. Během akce bylo zraněno nejméně deset profesorů. „Násilně prošli branou, kterou jim naši profesoři odmítli otevřít,“ řekl zástupce Technologického institutu a pokračoval: „Pak donutili naše profesory, aby si lehli. Nadávali jim, bili je a říkali ,Jestli zvednete hlavu, budeme střílet´.“

Další mrtví na protestech

Demonstrace pokračovaly i v pondělí ve většině velkých měst včetně Mandalaje a Rangúnu, kde bylo zatčeno naráz sto studentů. V metropoli Neipyijtu rozháněly bezpečnostní složky demonstranty slzným plynem. V některých městech demonstranti mávali vlajkami vyrobenými z ženských sarongů, nebo oblečení rozvěsili v ulicích v připomínce Mezinárodního dne žen. Střílelo se i v Baganu, i když není jasné, zda jen gumovými projektily, či ostrou municí. V Lašiu byl použit slzný plyn.

Dva demonstranti byli zabiti a tři zraněni ve městě Myisťina, které je metropolí severního Kačjinského státu. Byli podle svědků střeleni do hlav. Na fotografiích z demonstrace na Facebooku jsou podle agentury Reuters vidět bezvládná těla dvou mužů ležící na ulici. Svědci uvedli, že policie proti demonstrantům zakročila zábleskovými granáty a slzným plynem. Několik lidí bylo poté zasaženo střelnými ranami vypálenými z nedalekých budov.

V Barmě záměrně vraždí mladé demonstranty, tvrdí Amnesty International

Svět

V největším barmském městě Rangúnu zůstala v pondělí zavřená řada obchodů, továren a bank v rámci celostátní stávky, k níž vyzvaly odborové organizace. Nejméně devět odborářských organizací, včetně těch ve stavebním průmyslu, zemědělství a výrobě, vyhlásilo na pondělí celostátní stávku s požadavkem návratu zvolené vlády nositelky Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. „Je načase jednat na obranu demokracie,” uvedly odbory. Zastavení ekonomiky by mělo napomoci porážce pučistů. Ke stávce se přidali zaměstnanci drah a bank, ale také textilek.

V Barmě umřel zbitý politik, i po raziích pokračují demonstrace

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám