Hlavní obsah

Jižní Korea zahájila vojenské cvičení na souostroví, jež si nárokuje i Japonsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihokorejská armáda zahájila každoroční vojenské cvičení na souostroví, jež si nárokuje také Japonsko. Pro ostrovy v Japonském moři na půl cesty mezi oběma zeměmi má každý z národů své vlastní označení a o jejich vlastnictví se přou již několik desetiletí. Korejci skupinu ostrovů nazývají Tokdo a Japonci Takešima.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Kolem ostrovů jsou významná loviště ryb a předpokládá se, že jsou tam i bohatá naleziště nerostů.

Do vojenského cvičení se zapojí námořní i vzdušné síly spolu s pobřežní stráží. Většina operací se uskuteční na moři, s minimálním kontaktem mezi jednotkami s ohledem na hrozící riziko nákazy covidem-19, uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany.

Jihokorejská cvičení se v této lokalitě konají dvakrát ročně už od roku 1986 a vyvolávají opakované protesty Japonska. Také letos Tokio důrazně žádalo o zastavení cvičení, které označilo za "nepřijatelné a extrémně politováníhodné".

Japonský premiér Jošihide Suga podle tvrzení jihokorejské agentury Yonhap zrušil dvoustranné setkání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem, ke kterému mělo dojít o víkendu v rámci summitu vyspělých ekonomik skupiny G7. Tokio tvrzení o jednostranném zrušení schůzky popřelo, píše agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám