Hlavní obsah

Jižní Korea uvalila kvůli raketovému testu další sankce na KLDR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jižní Korea uvalila sankce na dalších 20 severokorejských subjektů a 12 jedinců. Informovala o tom v pondělí agentura Jonhap. Podle jihokorejského ministerstva pro sjednocení přispějí sankce k efektivnějšímu zavádění rezolucí OSN a zvýší povědomí o rizicích, jež obchodování se Severní Koreou obnáší.

Foto: ČTK/AP

Start rakety Hwasong-15

Článek

„Doufáme, že se mezinárodní komunita po tomto kroku vyhne podezřelému obchodování s KLDR a při jednání s Pchjongjangem bude postupovat obezřetně,” uvedl mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení.

Na nové sankce se  pohlíží jako na symbolický akt, napsala agentura Jonhap. Nebudou podle ní mít žádný dopad, protože Jižní a Severní Korea už spolu několik let neobchodují.

Subjekty, na něž Soul nově uvalil sankce, už dříve daly na černou listinu Spojené státy, připomněla agentura.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kim Čong-un sleduje odpalování raketVideo: Reuters

Administrativa jihokorejského prezidenta Mun Če-ina, který se úřadu ujal v květnu, přistoupila k sankčním opatřením už podruhé. Poprvé to bylo na počátku listopadu v reakci na šestý jaderný test KLDR. Minulý rok uvalila sankce na KLDR dvakrát administrativa prezidentky Pak Kun-hje kvůli čtvrtému a pátému jadernému pokusu Severní Koreje.

Navzdory rezolucím Rady bezpečnosti OSN a stále tvrdším sankcím vypálila Severní Korea 28. listopadu novou mezikontinentální balistckou raketu Hwasong 15, o které tvrdí, že je schopna zasáhnout celé Spojené státy. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám