Hlavní obsah

Jihokorejský prezident je papoušek odchovaný Amerikou, uvedla Kimova sestra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Za „papouška odchovaného Amerikou” v úterý označila sestra vůdce KLDR jihokorejského prezidenta Mun Če-ina. Kim Jo-čong kritizovala hlavu sousedního státu za opatrný komentář ohledně situace na Korejském poloostrově poté, co KLDR minulý týden odpálila dvě balistické střely, napsala agentura AFP.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Kim Jo-čong na snímku z 2. března

Článek

Severní Korea ve středu v prvním testu od lednového nástupu amerického prezidenta Joea Bidena do funkce odpálila dvě balistické rakety krátkého doletu, které dopadly do Japonského moře. Jihokorejský prezident následně uvedl, že obě země na Korejském poloostrově by společně s USA měly usilovat o pokračování dialogu. Test střel v projevu Mun Če-in výslovně nezmínil.

KLDR otestovala dvě balistické rakety krátkého doletu

Svět

„Jen těžko můžeme potlačit údiv nad jeho nestydatostí,” citovala vlivnou sestru vůdce Kim Čong-una severokorejská média. Mun Če-in, kterého ani jednou nenazvala jménem a neoznačila oficiální funkcí, je podle ní „papoušek odchovaný Amerikou”, který „se řídí logikou amerických zločinců”.

Americkou nabídku jednat označil Pchjongjang za levný trik

Svět

Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení nad prohlášením z Pchjongjangu vyjádřilo silné politování a dodalo, že obě země by měly za každých okolností dodržovat alespoň minimální „pravidla slušného chování”.

Není to poprvé, co se Severní Korea uchýlila k barvitým urážkám svých soupeřů na mezinárodním poli, píše agentura AP. Bidena v roce 2019, tehdy horkého kandidáta demokratů do prezidentské volby, označila tamní oficiální tisková agentura KCNA za „vzteklého psa, jehož je potřeba umlátit klackem”. V roce 2017 Kim tehdejší hlavu Spojených států Donalda Trumpa nazval „vyšinutým” a dodal, že „toho senilního amerického starce zkrotí ohněm”.

nim

Reklama

Výběr článků

Načítám