Hlavní obsah

Jihokorejský ministr, který čelí skandálu, nabídl rezignaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Nový jihokorejský ministr spravedlnosti Čo Kuk, jehož jmenování kvůli korupčnímu skandálu jeho rodiny vyvolalo v zemi demonstrace a otřáslo místní liberální vládou, nabídl v pondělí rezignaci. Zatím není jasné, zda jihokorejský prezident Mun Če-in demisi přijme, napsaly agentury Reuters a AP.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Jihokorejský ministr spravedlnosti Čo Kuk

Článek

Hlava státu Čoa jmenovala do funkce 9. září, jeho hlavním úkolem bylo dovést do konce reformu prokuratury. Cílem reformy je poskytnout více pravomocí policii a vytvořit zvláštní agenturu, která by se zabývala korupčními kauzami vysoce postavených vládních činitelů.

Příchod dřívějšího prezidentova poradce pro občanské záležitosti a profesora práva vyvolal protesty, protože úřady vyšetřují finanční investice jeho rodiny a také sporné přijetí jeho dcery na univerzitu. V Soulu ale manifestovali i Čoovi příznivci, kteří kauzu označovali za umělou a hon na čarodějnice. Sám Čo popírá, že by se dopustil něčeho nezákonného.

Čtyřiapadesátiletý politik v prohlášení uvedl, že nabízí demisi, aby zmírnil politický tlak na prezidenta Mun Če-ina.

Čoovu rodinu včetně jeho manželky, bratra a dalších příbuzných několikrát vyslechla prokuratura kvůli podezřelým investicím a okolnostem přijetí dcery na vysokou školu. Čoova manželka, univerzitní profesorka, kvůli tomu v pátek stane před soudem. Podle prokuratury zfalšovala dokumenty, které napomohly k přijetí dcery na prestižní univerzitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám