Hlavní obsah

Jihokorejského exprezidenta obžalovali z korupce a ze zpronevěry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Bývalý jihokorejský prezident I Mjong-bak byl v pondělí oficiálně obžalován z úplatkářství, ze zpronevěry a z dalších zločinů. S odvoláním na jihokorejskou prokuraturu o tom informovala agentura AP. Obžaloba přišla tři dny poté, co byla exprezidentka Pak Kun-hje, která do funkce nastoupila po I Mjong-bakovi, odsouzena v jiném korupčním skandálu k 24 rokům vězení.

Foto: Jung Yeon-je, ČTK/AP

I Mnong-bak (uprostřed) na archivním snímku

Článek

Prokuratura šestasedmdesátiletého exprezidenta I Mjong-baka obžalovala z daňových úniků za tři miliardy wonů (58 miliónů Kč) a z toho, že v letech 1994 až 2006 zpronevěřil 35 miliard wonů (676 miliónů Kč).

Prokuratura v Soulu v prohlášení uvedla, že ho rovněž obžalovala z přijetí úplatků v celkové výši 11 miliard wonů (212 miliónů Kč). Dostával je od jednotlivců i institucí včetně národní výzvědné služby a společnosti Samsung.

Existuje mimo jiné podezření, že Samsung I Mjong-baka podplatil, aby udělil prezidentskou milost jejímu šéfovi I Kun-hiovi, který byl v červenci 2008 odsouzen za daňové úniky k podmíněnému trestu odnětí svobody na tři roky a k pokutě.

Po prezidentské milosti se do čela Samsungu v roce 2010 vrátil. V roce 2014 postihl I Kun-hia infarkt a vedení konsorcia převzal jeho syn I Če-jong. Ten je zapleten do korupční aféry kolem někdejší prezidentky Pak Kun-hje.

I Mjong-bak byl v minulosti vysokým představitelem automobilky Hyundai a poté starostou Soulu. Úřad prezidenta zastával v letech 2008 až 2013. Zatčen byl 23. března a od té doby je ve vazbě v Soulu. Většinu obvinění odmítá a hovoří o „politické pomstě”. Od té doby, co byl vzat do vazby, odmítá i výslechy.

Jihokorejská tisková agentura Jonhap napsala, že soud s I Mjong-bakem by měl začít příští měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám