Hlavní obsah

Jihoafrická vládní strana hodlá sesadit prezidenta Jacoba Zumu

Pretoria

Jihoafrická vládní strana Africký národní kongres (ANC) se rozhodla sesadit prezidenta Jacoba Zumu, který čelí tvrdé kritice kvůli řadě korupčních skandálů. S odvoláním na stranické zdroje o tom v úterý informovala agentura Reuters.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Jihoafrický prezident Jacob Zuma

Článek

„Rozhodli jsme se Zumu odvolat,” citoval Reuters nejmenovaného vysokého stranického činitele. Vedení strany se v pondělí kvůli prezidentově osudu sešlo na schůzce, která se protáhla na 13 hodin.

Podle veřejnoprávní stanice SABC dostal Zuma v pondělí lhůtu v délce 48 hodin, aby sám odstoupil, což ale podle portálu Eye Witness News očividně odmítá učinit.

Viceprezident a zároveň předseda ANC Cyril Ramaphosa, který ve vedení strany Zumu v prosinci nahradil, následně odjel za prezidentem, aby ho o výsledku rokování informoval.

Rezignovat nehodlá

Podle Eye Witness News Zuma na dotaz, zda odstoupí dobrovolně, odpověděl, ať strana učiní takové kroky, které uzná za vhodné. Z toho vyplývá, že rezignaci zřejmě Zuma neplánuje. Již dříve totiž prohlásil, že pokud ho ANC v prezidentském křesle nechce, bude ho muset odvolat.

ANC, která drží v parlamentu většinu, má několik možností, jak Zumu zbavit funkce, a to buď takzvaným impeachmentem, nebo formálním vyslovením nedůvěry. Reuters poznamenal, že rovněž vedení strany má pravomoc Zumovi nařídit, aby složil mandát hlavy státu. Jihoafrická média k tomuto řešení ale mají výhrady, neboť podle nich může prezident tuto výzvu odmítnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám