Hlavní obsah

Jednu ženu v Papui-Nové Guineji sťali, další upálili. Byly to prý čarodějnice

Novinky, alt
Port Moresby

Několik žen v posledních měsících zemřelo v Papui-Nové Guineji. Média informují o posledních dvou známých případech - jedna žena byla zaživa upálena, druhá sťata. Obě lidé podezírali z čarodějnictví. V zemi roste tlak nejen od části místních obyvatel ale i od mezinárodních institucí, aby byl zrušen 40 let starý zákon, který umožňuje z čarodějnictví kohokoliv obvinit.

Foto: Profimedia.cz

Jednu z žen vesničané upálili na hromadě pneumatik.

Článek

Žena, která byla zabita na začátku dubna, podle obyvatel ostrova Bougainville může za smrt svého oblíbeného učitele. Ten zemřel před několika týdny.

Helen Rumbaliová byla sťata a napadeny byly i další ženy z její rodiny. Server Daily Mail už dříve uvedl, že mrtvá žena byla tři dny mučena. Domy ve vesnici, kde žila, po exekuci dav podpálil. Obyvatelé vesnice utekli do džungle.

Podle policie byla skutečným důvodem závist. V napadené rodině mají všichni dobré vzdělání a finančně se jí dobře daří.

Bezmocná policie

Místní policie nebyla schopna proti jejímu lynčování zasáhnout. „Nemohli jsme nic dělat. Snažili jsme se vyjednávat o jejím propuštění, ale byli jsme bezmocní," citovala místní média inspektora Hectora Birengku. Lidé, kteří Rumbaliovou před její smrtí mučili, byli ozbrojení pistolemi, sekerami a noži a bylo jich mnohem více než policistů.

V pondělí proti honům na čarodějnice protestovaly na ostrově stovky lidí.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Bougainville island

Další případ vraždy domnělé čarodějnice je z února. Tehdy byla upálena dvacetiletá dívka. Kepari Leniatová byl obviněna z toho, že může za smrt šestiletého chlapce. Jeho příbuzní ji svlékli, svázali a polili benzínem. Pak ji před davem stovek lidí hodili mezi hořící pneumatiky.

Čarodějnictví je trestné

Papua Nová Guinea má od roku 1971 zákon, který čarodějnictví kriminalizuje a dává možnost obvinit někoho pro vraždu pomocí černé magie. Od jeho schválení roste počet obvinění z čarodějnictví.

Lidem však zákon nedává žádné právo podezřelé pronásledovat.

Zákon se řešil už v roce 2009, kdy také prudce narostl počet obvinění z čarodějnictví spojených s lynčováním a vraždami. Drtivou většinou obětí jsou ženy.

Prezident země Petr O'Neill v pátek prohlásil, že se bude snažit o zrušení zákona. Bude to však podle něj ještě nějakou dobu trvat. "Dejte nám čas, máme toho teď na stole hodně," citovaly ho New York Times.

Reklama

Výběr článků

Načítám