Hlavní obsah

„Je to prostě nádherné.” Zrudlý Měsíc při nejdelším zatmění sledovali lidé skoro všude na světě

Milióny lidí po celém světě kromě Severní Ameriky a většiny ostrovů v Tichém oceánu měly v pátek mimořádnou příležitost sledovat úplné zatmění Měsíce. Nejdelší zatmění přirozené družice Země ve 21. století trvalo 103 minut.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Úplné zatmění Měsíce sledovali lidé takřka po celém světěVideo: Reuters/AP

 
Článek

Před úplným zatměním řada lidí na obloze pozorovala i částečné zatmění, které se opět objevilo i po něm. Měsíc tak ve stínu Země strávil celkem tři hodiny a 54 minut, informovala agentura Reuters.

Ke sledování neobvyklého nebeského úkazu se například sešli lidé u jihoafrického mysu Dobré naděje, na Rudém náměstí v Moskvě i u ikonické budovy opery v Sydney. V Austrálii si řada lidí zaplatila, aby mohla úplné zatmění sledovat v sydneyské hvězdárně. Například v Německu měli dobré pozorovací podmínky především v západní části země; nebe na východě zahalila oblačnost.

Foto: Novinky

Zatmění měsíce 27. července 2018

„Přesně o tomhle je život: O magických okamžicích, jako je tento,” řekl agentuře Reuters Teddy Muthusi, který zatmění sledoval v parku Uhuru v keňské metropoli Nairobi. „Je to prostě nádherné,” dodal.

Podle hinduistů nebeská tělesa Slunce a Měsíc při zatmění vydávají negativní energii, a tak velká řada chrámů v Indii zůstala v pátek zavřená. V somálské metropoli Mogadišu zamířily během zatmění stovky lidí do mešit na zvláštní modlitby. Rozjímáním strávili zatmění také ultraortodoxní Židé v Izraeli, napsala agentura Reuters.

BEZ KOMENTÁŘE: Zatmění Měsíce v PrazeVideo: Novinky

Zatmění sledovali i lidé v Česku 

V České republice začalo úplné zatmění ve 21:30 a skončilo ve 23:13. [celá zpráva]

Pozorování v Praze komplikovala oblačnost, zatmění bylo pozorovatelné až před půl jedenáctou. Nad hvězdárnou ve středočeském Ondřejově bylo rovněž oblačno.

Také stovky lidí, kteří vyrazili pozorovat zatmění v brněnské hvězdárně na Kraví hoře, čekalo zpočátku kvůli zatažené obloze zklamání, nakonec se ale zrudlý Měsíc objevil.

Severoameričané se dočkají v lednu 2019

Smůlu měli tentokrát obyvatelé Severní Ameriky a většiny ostrovů v Tichém oceánu. Podle americké vesmírné agentury NASA se Severoameričané mohou těšit na zatmění Měsíce, které nastane 21. ledna 2019.

Lidé v Evropě, Africe, Asii, Austrálii a naprosté většině Jižní Ameriky měli kromě zatmění Měsíce dnes možnost sledovat ještě další úkaz: neobvykle jasnou planetu Mars, která se dostala do velké opozice se Sluncem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám