Hlavní obsah

JAR chce zpřísnit tresty, kvůli násilí na ženách i cizincích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa ve středu vyzval ke zpřísnění trestů kvůli narůstajícímu násilí na ženách a cizincích. Zároveň s odvoláním na nejnovější statistiky uvedl, že Jihoafrická republika je pro ženy jednou z nejméně bezpečných zemí na světě, informoval server BBC.

Foto: Marius Bosch, Reuters

Protest proti násilí na ženách v Johannesburgu

Článek

Na zasedání parlamentu prezident uvedl, že počet žen a dětí, které se stávají oběťmi násilí, odpovídá zemím ve válce. Muži za minulý rok v JAR zavraždili 2700 žen a 1000 dětí, v téměř 57milionové zemi bylo zároveň nahlášeno nejméně 100 znásilnění denně.

V rámci nového akčního plánu Ramaphosa slíbil větší podporu obětem násilných činů, posílení soudního systému, navýšení trestných sazeb za sexuální násilí a důkladnější vzdělávání. "Násilí není problémem žen, je to problém mužů," uvedl prezident.

Narůstající počet vražd a násilí na ženách pobouřil v posledních týdnech tisíce Jihoafričanek, které se kvůli tomu vydali protestovat do ulic. Diplomatickou roztržku způsobila také vlna výtržností namířených proti cizincům, která se vystupňovala na začátku září. Policie v souvislosti s rabováním obchodů a násilím zadržela stovky pachatelů, 12 lidí, převážně Jihoafričanů, při násilnostech zahynulo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám