Hlavní obsah

Japonští jaderní technici vdechli plutonium

Tokio

Pět japonských pracovníků bylo ve výzkumném jaderném zařízení Oarai severně od Tokia vystaveno vysokým dávkám radioaktivního plutonia. Ve středu to podle serveru deníku The Guardian oznámila státní agentura pro atomovou energii. Důvodem byl protržený ochranný obal ve skladovací nádobě, kterou pracovníci kontrolovali.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nejméně tři lidé látku vdechli. Lékaři objevili stopy plutonia na jejich nosních sliznicích a u jednoho z nich dokonce na plicích. Stopy radioaktivní látky se nacházely také na nohou všech pěti mužů, i když na sobě měli ochranný oblek.

Podle mluvčího atomové agentury JAEA Masataky Tanimota se v nádobě nacházelo 300 gramů plutonia i uranu. Okolnosti incidentu se dále vyšetřují, regulátoři mají podezření na zanedbání bezpečnostních pravidel.

Japonsko má velké množství odpadního plutonia z jaderných elektráren, které plánuje v rychlých reaktorech spalovat v podobě MOXu, tedy mixu plutonia a uranu. Plány ale zpomalila jaderná katastrofa ve Fukušimě na jaře 2011, po nichž byly atomové elektrárny odstaveny a pak postupně restartovány.

Reklama

Výběr článků

Načítám