Hlavní obsah

Japonský učitel donutil vypít žáky slabou kyselinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Učitel školy v Gamagori v prefektuře Aiči donutil v pátek dva žáky vypít zředěnou kyselinu chlorovodíkovou. Byl to trest za chybu, které se dopustili při pokusu. Místní školský odbor nyní zvažuje jak potrestat jeho, uvedl list The Daily Telegraph.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

V pátek učitel žákům oznámil, že budou dělat pokusy s magnetem a železnými pilinami. Varoval, že komu se nepovede, bude muset vypít kyselinu chlorovodíkovou. Napřed usrkl něco učitel a pak předal kalíšek se zředěným roztokem. První student roztok hned po ochutnání vyplivl, zatímco druhý ho vypil celý a řekl, že chutnal jako citronová šťáva.

Dvojice žáků přežila trest bez újmy. Celá záležitost vyšla najevo, když jejich spolužák o incidentu vyprávěl rodičům. Učitel následně ubezpečil, že roztok byl velmi slabý a nepředstavoval pro děti žádné riziko.

Učitele čeká trest 

Úřady ale učitelovo ujišťování nepřesvědčilo. "Vzhledem k tomu, že tento incident představoval riziko pro život a zdraví studentů, považujeme ho za hrubé selhání a můžeme se studentům a jejich rodinám jen omluvit," konstatuje se v prohlášení vzdělávacího úřadu v prefektuře Aiči. "V současné době řešíme, jaké disciplinární opatření pro učitele zvolíme," dodal úřad.

Sebevražda studenta

Případ přitáhl znovu pozornost k trestům, které děti v japonských školách dostávají. Učitelé mají zakázáno používat tělesné tresty, sebevražda 17letého studenta z 23. prosince loňského roku však ukázala, že násilí zůstává nedílnou součástí školního života v Japonsku, konstatoval deník The Daily Telegraph.

Mladý sebevrah byl kapitánem basketbalového týmu v jedné ze škol v Ósace. Trenér ho opakovaně trestal. Den před tím, než byl nalezen oběšený ve svém pokoji, trenér hocha několikrát zpohlavkoval za nedostatky při tréninku. Ve vzkazu trenérovi, který chlapec nikdy nepředal, zemřelý uvedl: "I když dělám stejné chyby jako ostatní, trenér mi hrubě nadává, protože jsem kapitán."

Trenér své metody hájil tím, že je to "způsob, jak povzbudit mladé sportovce k lepším výkonům".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám