Hlavní obsah

Japonský ministr rezignoval, urážel oběti tsunami

Japonský ministr pro obnovu Rju Matsumoto, který byl jmenován do funkce 27. června, rezignoval jen týden po nástupu do úřadu. Důvodem bylo jeho nepatřičné vyjadřování a chování během návštěvy provincií postižených ničivým zemětřesením a následnou vlnou tsunami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rezignace japonského ministraVideo: Reuters

 
Článek

Řada připomínek ministra Matsumota během nedělní návštěvy guvernérů tsunami postižených oblastí pobouřila nespočet místních obyvatel a zvedla vlnu nevole v médiích i na internetu. Sílící kritika nakonec novému ministrovi zlomila vaz a donutila ho k rezignaci.

„Mé srdce cítí s obětmi této katastrofy víc než srdce jiných, ale má slova byla občas chybná i drsná. Vydal jsem se špatnou cestou. Opravdu bych se ještě jednou moc chtěl omluvit všem obětem, že jsem ranil jejich city.“

Tak hovořil Rju Matsumoto na tiskové konferenci na které oznámil svůj konec v nově vytvořené funkci ministra pro obnovou. Jako rozhodující se ukázalo Matsumotovo vystoupení před televizními kamerami, ve kterém prohlásil, že by vláda neměla pomáhat těm, kteří si nedokáží pomoci sami. Nahrávka se ihned začala šířit a ministrův osud byl zpečetěn.

Během setkání s guvernérem prefektury Mijagi došlo vše dokonce až tak daleko, že na konci schůzky odmítl guvernér Jošihiro Muraj ministrovi, kvůli jeho chování a nevybíravým výrokům podat ruku.

Reklama

Výběr článků

Načítám