Hlavní obsah

Japonsko zvažuje militarizaci

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonsko zvažuje, že by zcela změnilo svou vojenskou politiku a neudržovalo jen obranné síly, což dělá od konce druhé světové války. Podle poradního výboru japonské vlády je to potřeba kvůli rostoucí vojenské síle Číny a klesajícímu významu USA, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Japonský derivát stíhačky F-16, mírně zvětšený stroj Mitsubishi F-2 (FSX), byl představen při šintoistickém obřadu.

Článek

Japonsko by mělo přehodnotit svoji výlučně obrannou politiku přijatou po porážce ve druhé světové válce, uvolnit zákaz vývozu zbraní a přehodnotit zákaz pomoci svým napadeným spojencům. Mělo by však setrvat u zákazu držení a výroby jaderných zbraní. Uvedl to v pátek poradní orgán japonské vlády, který citovala agentura Reuters.

Experti proto doporučili japonské vládě, aby ustoupila od ryze obranné doktríny, což by zemi umožňovalo ustoupit od zákazu pomoci napadeným spojencům. Také by to umožnilo Tokiu vyvážet zbraně. Mělo by však setrvat u zákazu držení a výroby jaderných zbraní.

„Čína se stala významnou zemí, která ovlivňuje globální ekonomiku a hraje roli v mezinárodním společenství. Jsou tu témata, která u Japonska a v oblasti vyvolávají obavy. Čína od devadesátých let rychle modernizovala svou armádu“ uvedli experti, když vysvětlovali, proč doporučují militarizaci země vycházejícího slunce.

Znepokojily je čínské námořní manévry

Konkrétně experty znepokojily nedávné čínské námořní manévry blízko japonských vod. I USA jsou znepokojeny růstem síly armády Číny. [celá zpráva]

„Nacházíme se v důležitém období změny bezpečnostní situace,“ dodal vedoucí zprávy Šigetaka Sato a dodal: „Doufám, že se uskuteční veřejná diskuse o japonské bezpečnostní a obranné politice. Pro Japonsko nastal čas, kdy by mělo provést hluboké reformy své obranné politiky a zaujmout postoje, které by adekvátně odpovídaly nepředvídatelné situaci."

Zrušení zákazu vývozu zbraní by mohlo umožnit Japonsku se podílet na mezinárodních vojenských projektech, jako je letoun JSF. Také by to mohlo umožnit japonským firmám rozvíjet nákladné moderní technologie.

Japonsko pracuje na přehodnocení své národní bezpečnostní strategie poprvé od roku 2004. Tak radikální změny ale přicházejí po více než půlstoletí. V roce 2004 přišel první průlom, když byl vyslán do Iráku japonský nebojový kontingent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám