Hlavní obsah

Japonsko zachvátí plameny a jaderné mraky, pohrozila Severní Korea

Aktualizováno

Severní Koreji se nelíbí snaha Japonska vyvinout na Pchjongjang větší mezinárodní tlak s cílem zastavit a zrušit severokorejský jaderný a raketový program. Podle KLDR se Japonci rozhodli pro sebevražednou misi. Japonsku pohrozila „jadernými mraky“.

Foto: KCNA, ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Japonský premiér Šinzó Abe při svém vystoupení ve Valném shromáždění OSN před dvěma týdny vyzval svět k důraznější akci. Upozornil, že závažnost hrozby, jakou představuje jaderná Severní Korea, je „bezprecedentní“ a jedná se o „neoddiskutovatelně naléhavou záležitost“.

Abe řekl, že KLDR ignoruje veškeré odzbrojovací snahy. „Musíme Severní Koreu přinutit, aby se zcela a nevratně vzdala jaderného programu i programu k balistickým raketám. Je třeba vyvinout nikoliv dialog, nýbrž tlak.“

Foto: Kim Kyung Hoon, Reuters

Japonský premiér Šinzó Abe

Severní Korea se v pondělí důrazně ohradila a Japonsku pohrozila zničením v případě, že spor eskaluje ve válku.

„Takové japonské čachry podněcující napětí na Korejském poloostrově jsou sebevražedným skutkem, který na japonské souostroví přinese jaderné mraky,“ varovala severokorejská státní agentura KCNA a dodala: „Nikdo neví, kdy taková nejistota situace povede k jaderné válce, ale pokud se to stane, japonské souostroví zachvátí v momentě plameny. To je zcela evidentní.“

Trump nehodlá vyjednávat

Severní Korea podnikla 3. září svůj šestý a dosud nejsilnější jaderný výbuch a vystřelila také dvě balistické rakety přes japonské území. Severokorejci tvrdí, že jsou schopni zasáhnout americký Guam.

Ministr zahraničí USA Rex Tillerson minulý víkend řekl, že Američané mají s Pchjongjangem přímou komunikační linku, mluvčí prezidenta Donalda Trumpa však v pondělí zopakovala, že Bílý dům teď nehodlá s KLDR vyjednávat.

Ruský prezident Vladimir Putin k tomu nicméně ve středu na energetickém fóru v Moskvě podle agentury Reuters uvedl, že jeho americký protějšek naslouchá ruským názorům na Severní Koreu. Moskva zdůrazňuje nutnost diplomatického řešení krize a Putin ve středu dodal, že případný vojenský úder na KLDR by také nemusel uspět.

Reklama

Výběr článků

Načítám