Hlavní obsah

Japonsko obnoví jaderný reaktor v Onagawě. Stejný typ, jaký selhal ve Fukušimě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonský úřad pro jadernou regulaci udělil souhlas energetické firmě Tohoku, aby obnovila reaktor v jaderné elektrárně Onagawa. Ta byla před osmi lety zničena, protože se nacházela nejblíž epicentra zemětřesení, které způsobilo nejhorší jadernou havárii od Černobylu v roce 1986, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna v japonské Onagawě

Článek

„Dostali jsme zelenou na obnovení provozu varného reaktoru,“ uvedla společnost Tohoku. Firma použije stejný typ, který nevydržel havárii ve Fukušimě, zjistila Reuters.

Jedná se o jeden ze tří reaktorů v Onagawě. Jeho restartu budou předcházet další schválení včetně souhlasu místních orgánů. Situace zbylých dvou reaktorů se ještě bude řešit. Podle Reuters je ale nepravděpodobné, že by byl obnoven provoz všech tří.

Největší jaderná katastrofa od Černobylu

Onagawa byla nejblíž epicentra zemětřesení v březnu roku 2011, které dosáhlo 9 stupňů. Reaktory tehdy zachránil chladicí systém. Stejné štěstí ale neměla jaderná elektrárna ve Fukušimě, ve které následkem katastrofy došlo k výpadku dodávek energie a tím k vyřazení chladicích okruhů reaktorů. Jádra tří se roztavila a do vzduchu, půdy a moře se uvolnily radioaktivní částice.

Na následky vystavení radiace zemřel na rakovinu jeden člověk, dalších 18 jich bylo zraněno. Mezinárodní agentura pro atomovou energii havárii označila nejvyšším stupněm 7 stejně jako v Černobylu.

První Japonci se vrátili do Ókumy zavřené po fukušimské jaderné katastrofě

Svět

Katastrofa ve Fukušimě v roce 2011 vedla k odstavení 54 japonských reaktorů, které zásobovaly elektřinou téměř třetinu země. Upozornila na regulační a provozní nedostatky elektráren.

Japonsko postupně obnovuje svůj jaderný průmysl. Od zemětřesení před osmi lety vrátilo do provozu devět reaktorů. Agentura Reuters uvedla, že 24 dalších se do provozu nevrátí. Ve zbylých 21 případech se teprve bude rozhodovat. Japonská vláda chce zajistit, aby do roku 2030 vyráběly jaderné elektrárny elektřinu alespoň pro pětinu země.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám